Новини
20 Січня 2020
644

Moody’s позитивно оцінює підписану в Україні стратегію розвитку фінсектора

Частка держбанків в активах банківської системи до 2025 року зменшиться з 60,1% до 25%

Фото: Brendan McDermid

Реалізація Стратегії розвитку фінансового сектора України до 2025 р. підвищить стійкість банківської системи до економічних шоків, посприяє розвитку бізнесу і поліпшення його активів, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на Міжнародне рейтингове агентство Moody’s.

Згідно зі звітом Moody’s Credit Outlook, стратегія спрямована на зміцнення фінансової стабільності, приведення нормативно-правової бази та нагляду в Україні у відповідність до стандартів ЄС, а також вдосконалення корпоративного управління та управління ризиками у фінансових установах.

Зазначається, що збільшення фінансової доступності шляхом розширення доступу населення до фінансових послуг підтримає комісійні доходи банків.

Як відомо, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і Міністерство фінансів 16 січня підписали Стратегію розвитку фінансового сектора України до 2025 р.

Документ передбачає, що частка держбанків в активах банківської системи до 2025 р. зменшиться з 60,1% до 25% і не більше.

Частка бездіяльних кредитів у банківській системі зменшиться і не буде перевищувати 10% від загального обсягу кредитів (проти 52,9% у 2019 р.). При цьому чисті кредити в валюті від загального обсягу кредитів на чистій основі зменшаться з 41,4% до 30%, а валютні депозити не будуть перевищувати 30% від загального обсягу депозитів (проти 41,7% у 2019 р.).

Обсяг чистих банківських кредитів зросте з 16,5% до 22% до ВВП, а рівень проникнення кредитування МСП — з 1,4% до 3% до ВВП.

Нагадаємо, Національний банк України змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Ця норма пов’язана з уведенням у дію нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінпослуг.

Як відомо, Всесвітній банк прогнозує незначне збільшення темпів зростання світової економіки — з 2,4% у 2019 р. до 2,5% у 2020 р. А от у групі країн з розвиненою економікою сповільняться до 1,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram