Новини
19 Квітня 2021
724

Глава НБУ звернув увагу на високу частку ОВДП у банківській системі

Крім того Кирило Шевченко попередив, що Нацбанк як і раніше буде уникати фінансування дефіциту бюджету

Межа портфеля облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) у банківській системі до настання ефекту фіскального витіснення в 35% від депозитів порушений, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на інтерв’ю з головою Національного банку України (НБУ) Кирилом Шевченком.

“Сьогодні ця межа вже перевищена — це 39,6% від депозитів банківської системи. Ми встали на слизький шлях фіскального витіснення”, — зазначив він.

Водночас Шевченко підкреслив, що Національний банк як і раніше буде уникати фінансування дефіциту бюджету.

“Я можу тільки знову процитувати улюблену статтю закону про НБУ №54: “Національний банк не фінансує дефіцит державного бюджету”. Ні НБУ, ні я не плануємо відступати від цього пункту”, — заявив глава центробанку.

Як повідомлялося, торік портфель ОВДП у власності банків зріс з 334,3 млрд грн до 514,5 млрд грн, з початку цього року — на 0,7% до 518,2 млрд грн. Внаслідок цього частка банків у загальній структурі власників ОВДП зросла до 52% з 40,6% на початок 2020 року.

Нагадаємо, наприкінці січня 2021 року Мінфін вперше продав ОВДП з погашенням у 2027 році — на аукціоні було залучено 12,33 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram