Країна
15 Січня 2020
4 340

Зрада й перемога: Україна в рейтингах-2019

Investory News розбирались, де країна посилила позиції, а де їх втратила

У 2019 році Україна покращила позиції у багатьох рейтингах і списках. Проте, й втратила не менше.

Економіка

Почнемо чи не з найважливішого економічного рейтингу, Doing Business, який регулярно складає Світовий банк. Минулого року Україні вдалося значно покращити позиції і піднятися відразу на 7 пунктів у Doing Business-2020. Наразі наша країна обіймає 64-те місце зі 190. Загалом Україна покращила показники за 6 з 10 індикаторів, досягши найбільшого прогресу за компонентами “Захист міноритарних акціонерів” та “Отримання дозволу на будівництво”.


•••

Минулого року Україні вдалося значно покращити позиції і піднятися відразу на 7 пунктів у Doing Business-2020. Наразі наша країна обіймає 64-те місце зі 190

•••


За індексом економічної свободи, що складають Bendukidze Free Market Center спільно з канадським Fraser Institute, у 2019-му Україна піднялася на 135 місце серед 162 країн. Роком раніше країна була на 138 місці, проте все одно залишається у нижній частині списку поряд зі слаборозвиненими регіонами Азії, Африки та Латинської Америки.

Разом з тим гривня очолила список національних валют, що найбільше виросли стосовно американського долара з початку року за версією Bloomberg. За підрахунками агенції, українська валюта зміцнилася на 19%. На другому місці опинився російський рубль, на третьому – єгипетський фунт.

За даними платформи цифрових платежів Payoneer, Україна потрапила до першої п’ятірки країн, де найбільшими темпами зростають ринки фрілансерів та їхні доходи. На першому місці США, де заробітки фрілансерів за рік зросли на 78%, на другому – Великобританія (59%), на третьому – Бразилія (47%). В Україні цей показник збільшився на 36%.

У світовому рейтингу процвітання від Legatum Institute, у 2019 році Україна піднялася на три позиції, посівши 69 місце серед 167 країн. Проте, якщо рахувати з 2009 року, за десятиріччя країна втратила 10 позицій.

Зміцнилися позиції України у рейтингу зв’язків з інвесторами та відкритості даних за версією Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF). Так, у 2019-му держава отримала 40 балів з максимальних 42, та увійшла у трійку лідерів з найбільшим прогресом у сфері якості поширення даних суверенними емітентами.

А от з конкурентоспроможністю ситуація неоднозначна. Зокрема, у світовому рейтингу конкурентоспроможності економік World Competitiveness Rankings 2019, який складає швейцарський Міжнародний інститут управлінського розвитку, Україна піднялася на п’ять позицій, опинившись на 54-му місці. Лідером цього списку став Сінгапур.

З іншого боку, за Індексом глобальної конкурентоспроможності від Світового економічного форуму (WEF) наша країна опинилася між Шрі-Ланкою та Молдовою, посівши 85 місце. Роком раніше ситуація була кращою – 83 місце. Проте, як і у попередньому рейтингу, перше місце тут належить Сінгапуру, що випередив лідера 2018 року, США.

Водночас вже другий рік поспіль Україна обіймає останнє місце за рівнем життя в Європі у дослідженні “Якість життя країн-2019” від сервісу Numbeo. У загальному заліку ми опинилися на 62 місці з 71. До трійки лідерів увійшли Данія, Швейцарія та Фінляндія.


•••

У 2019 році Україна знову потрапила до ТОП-10 найнещасніших економік світу, посівши 6 місце, між Грецією та Іспанією

•••


Не кращі справи і з позиціями в індексі Bloomberg, що розраховується на основі прогнозів економістів щодо інфляції та безробіття. Україна знову потрапила до ТОП-10 найнещасніших економік світу, посівши 6 місце, між Грецією та Іспанією. Загалом автори рейтингу зазначають, що країни, які увійшли до списку, демонструють інтенсивний економічний стрес.

Що стосується Глобального індексу інновацій, то у 2019-му Україна втратила 4 позиції, спустившись на 47 місце. Проте у групі країн з доходом нижче середнього ми другі — між В’єтнамом та Грузією. У першій п’ятірці рейтингу торішнього рейтингу опинилися Швейцарія, Швеція, США, Нідерланди та Великобританія.

Освіта

У 2019 році до рейтингу 350 найкращих університетів Східної Європи відбританської консалтингової компанії Quacquarelli Symonds потрапили відразу 20 українських вищих навчальних закладів. Найвища позиція у загальному списку у КНУ ім. Тараса Шевченка, за рік він піднявся з 28 місяця на 29. Київський політехнічний інститут опинився на 67 місці, а ХНУ ім. В.Н. Каразіна – на 68. Також до переліку потрапили Національний університет біоресурсів і природокористування України, Донецький національний технічний університет, Черкаський університет імені Хмельницького.

А от у ТОП-500 кращих університетів світу, за даними Quacquarelli Symonds, потрапив лише КНУ ім. Тараса Шевченка. Навчальний заклад опинився у списку другий рік поспіль у групі 301-500. Десятку лідерів очолили відразу три американських заклади: Массачусетський технологічний інститут, Стенфордський університет та Каліфорнійський університет.

Але не все так позитивно. За Індексом фінансової грамотності ОЕСР, який склали USAID та НБУ, Україні дісталося 30 (останнє) місце. Індекс містить три блоки, за кожним з яких можна отримати максимум 7 балів. Так, за рівнем фінансових знань українці набрали 4 бали, за рівнем фінансової поведінки – 5,2 бала, а за ставлення до фінансових питань – лише 2,4 бала. Лідерами з фінансової грамотності стали жителі Франції, Норвегії і Канади.

Фінансову грамотність досліджують здебільшого серед дорослих, проте й зі шкільною освітою в нас справи не надто позитивні. У 2018 році Україна вперше повноцінно взяла участь у дослідженні якості освіти PISA, яке оцінює 79 країн. За результатами цього оцінювання, оприлюдненого наприкінці минулого року, країна опинилася у середній частині списку, розташувавшись у наступних діапазонах: з читання – 37-42 позиції, з математики – 41-46 позиції, з природничих наук – 35-42 позиції. При цьому 26% учнів не досягли базового рівня читання та у природничих науках. Найкращі показники з читання і математики у Китаї, Сінгапурі та Естонії, найгірші – у Домініканській Республіці, на Філіппінах та у Косово.

Екологія

У 2019-му Україна стала п’ятою з 19 країн Європи за найбільшою потужністю вітряних електростанцій, встановлених за шість місяців, на думку Асоціації вітроенергетики у Європі. Потужність вітчизняних ВЕС оцінили у 262 МВт. Перше місце у списку дісталося Франції (523 МВт), друге – Швеції (459 МВт), третє – Німеччині (287 МВт), четверте – Італії (286 МВт).

Також Україна піднялася відразу на 55 позицій у рейтингу привабливості країн, що розвиваються, з точки зору інвестицій у відновлювану енергетику від Bloomberg. Таким чином країна посіла 8 місце і потрапила у десятку лідерів. Перші три місця належать Індії, Бразилії та Китаю.

Серед 58 країн, що демонструють ефективність у боротьбі зі змінами клімату, Україна минулого року обійняла 17 місце, піднявшись на одну позицію. Масштабний звіт на цю тему підготували NewClimate Institute, Germanwatch та Climate Action Network. На думку авторів списку такий стрибок став можливим завдяки створенню Міністерства енергетики та охорони довкілля.

Водночас, згідно з дослідженням міжнародної організації  AirVisual, Україна є 49-ю серед країн з чистим повітрям. Водночас Київ став 45 столицею світу за цим показником. Найкраще справи із повітрям — в Ісландії, Фінляндії та Австралії.

Впливовість, громадянство і щастя

На думку авторів рейтингу World Happiness Report 2019, що складає ООН, за рік українці стали трохи щасливішими. За показником Індексу щастя Україна опинилася на 133 місці з 156 позицій. Для порівняння, у 2018 році країна була на 138 місці, а за попередніх п’ять років втратила 51 позицію. Вже кілька років поспіль рейтинг очолюють “холодні” країни Європи: Фінляндія, Данія, Норвегія, Ісландія та Нідерланди.

Разом з тим Україна стала привабливішою для талантів, піднявшись на 11 позицій у рейтингу IMD Business School. Хоча наразі країні належить не найвище 48 місце з 63. До слова, для укладання списку дослідники оцінюють якість фахівців, інвестиції у розвиток талантів, привабливість для іноземців і те, наскільки успішно та чи інша країна привалює, залучає, виховує та зберігає талановитих співробітників. Лідерами за цими показниками є Швейцарія, Данія та Норвегія.

В Індексі громадянств світу від Henley&Partners Україна теж продемонструвала позитивні результати, піднявшись на 5 позицій. Загалом, українське громадянство знаходиться на 75 місці з оцінкою 38,2%, між громадянствами Республіки Нікарагуа та Туреччини. Водночас переважно через отримання безвізу за останніх три роки Україна здійснила найбільший стрибок у історії рейтингу, піднявшись на 30 позицій. Проте у рейтингу паспортів світу від цієї ж організації Україна за підсумками року втратила дві позиції, впавши з 41 на 43 місце.

Що стосується іншого рейтингу найсильніших паспортів світу Global Passport Power Rank 2019, тут теж все гаразд. У 2019-му Україна покращила cвої позиції, піднявшись на 23 місце. Аналогічні результати мають паспорти Республіки Маврикій та Антигуа і Барбуда. Хоча, враховуючи, що з моменту публікації рейтингу Україна встигла полегшити візовий режим ще з кількома країнами, місце у списку 2020 року може бути ще трохи вищим.

Непогані результати і з гендерною рівністю. Попри те, що автори відповідної доповіді Всесвітнього економічного форуму чекають повного її настання не раніше ніж через століття, Україна за рік піднялася на шість сходинок – до 59 місця (зі 150-ти). У “заліку” серед країн Східної Європи та Центральної Азії ми обіймаємо 12 місце. У першій п’ятірці:  Ісландія, Норвегія, Фінляндія, Швеція, Нікарагуа та Нова Зеландія.

І водночас Україну важко назвати найкращою у світі країною для жінок. У глобальному рейтингу “Best Countries for Women 2019” за версією US News & World Report ми опинилися на 66 місці з 80. Щороку автори дослідження обирають країни, що найкраще забезпечують рівність чоловіків і жінок у сферах охорони здоров’я, освіти, працевлаштування, економіки і політики. Україну у списку випередили Білорусь, Казахстан та Росія. У Європі лідерські позиції належать Нідерландам, Фінляндії та Німеччині.

І нарешті серед наймогутніших країн світу у 2019 році Україна обіймає 39 місце з 80 у ренкінгу U.S. News & World Report. Поряд з нами Мексика (38 місце) та Фінляндія (40 місце). На першому місці опинилися США, на другому – Росія, на третьому – Китай.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram