Країна
29 Травня 2019
2 025

Рейтинг конкурентоспроможності: США втратили лідерство, Україна покращила позиції

Рейтинг оцінює здатність держави до створення конкурентного середовища та сприятливих умов для ведення бізнесу

Фото: Pixabay

Україна поліпшила свої позиції у світовому рейтингу конкурентоспроможності економік World Competitiveness Rankings 2019, який щорічно готує швейцарський Міжнародний інститут управлінського розвитку (International Institute for Management Development, IMD). У 2019 р. Україна опинилася на 54 місці. У минулому році вона була на п’ять сходинок нижче.

А перше місце в рейтингу конкурентоспроможності країн зайняв Сингапур.

Причинами його підйому на перше місце, як йдеться у звіті, стали передова технологічна інфраструктура, наявність кваліфікованої робочої сили, сприятливі імміграційні закони та ефективні способи започаткування бізнесу. На другому місці розташувався Гонконг. США опустилися з першого на третє місце.

Високі доходи від торгівлі допомогли виробникам нафти й газу, наприклад, Саудівській Аравії, зростання якої найсильніше в цьому році. Країна перенеслася на 13 місць вгору на 26 позицію. Катару увійшов в першу десятку вперше з 2013 р.

Також значне зростання показала Індонезія, піднявшись на 11 позицій до 32 місця. У свою чергу ОАЕ вперше увійшли до п’ятірки лідерів, зайнявши п’яту позицію рейтингу.

Венесуела залишилася на останньому, 63 місці, через інфляцію, обмежений доступ до кредитних коштів і слабкої економіки.

“Економічні показники американської економіки найнижчі за трьома з чотирьох основних груп критеріїв — економічними показниками, ефективності роботи уряду та інфраструктурі”, – зазначає IMD.

Рейтинг конкурентоспроможності IMD публікується щорічно з 1989 р. Він охоплює 63 країни, аналізуючи їхню конкурентноздатність по приблизно 260 критеріям. Дослідження оцінює здатність держави до створення конкурентного середовища та сприятливих умов для ведення бізнесу.

Як відомо, Україна покращила позиції у рейтингу виробників сталі. Виробництво сталі в Україні у квітні 2019 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилося на 12,6% – до 1,9 млн т. При цьому країна піднялася з 13 на 12 місце в рейтингу світових виробників цієї продукції.

Також цього року Україна піднялася на п’ять позицій у світовому рейтингу впливовості паспортів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram