Бiзнес
12 Вересня 2019
1 773

Зоряний шлях: Хто і як заробляє на космосі

Космос стає перспективним вкладенням коштів для бізнесу, прибуток від якого може бути справді космічним

Щойно перша людина потрапила у космос, як тема Всесвіту набула широкої популярності та обговорення. Оскільки його освоєнням займалися раніше виключно державні структури, інвесторів не особливо приваблювала можливість отримувати прибуток у цій сфері.

Однак останнім часом підприємці все “частіше заглядаються на зорі”, хоча й NASA вже витратило на розробку ракет для освоєння глибокого космосу більше $50 млрд.

Місячна місія

Старт місії ізраїльського стартапу SpaceIL відбувся в лютому 2019 р. На початку квітня апарат Beresheet почав готуватися здійснити посадку в північно-східній частині Моря Ясності, проте безпосередньо під час посадки втратив орієнтацію через збій у роботі інерціального датчика, який привів до зупинки головного двигуна. В результаті апарат на великій швидкості врізався в поверхню Місяця, а його уламки розлетілися на 50 м. Від другої спроби посадки на Місяць компанія відмовилась. Такий політ був визнаний малоцікавим, тому стартап буде шукати іншу мету для наступника Beresheet.

Попри це, він став першим приватним космічним апаратом, що облетів Місяць і вийшов на навколомісячну орбіту, а також тим, що “доторкнувся” поверхні природного супутника Землі. А тому після краху фонд XPRIZE вирішив-таки віддати SpaceIL приз Moonshot Award в розмірі $1 мнл. Через кілька днів після цього було оголошено про початок робіт зі створення нового посадкового місячного апарату Beresheet-2.

Нещодавно індійська організація космічних досліджень (ISRO) успішно запустила до Місяця автоматичну експедицію “Чандраян-2” з невеликим місяцеходом на борту. Космічний апарат перебуватиме там 23 дні, після чого переміститься на місячну орбіту. Протягом одного місячного дня (14 земних діб) місяцехід вивчатиме мінералогічний і елементний склад поверхні супутника.

Фото: Blue Origin

На закритому заході в DC Convention Center у Вашингтоні мільярдер, власник компанії Amazon і глава приватної аерокосмічної компанії Blue Origin Джефф Безос презентував макет посадкового модуля Blue Moon, що буде використовуватися для доставлення наукових вантажів, а також людей на поверхні супутника Землі. Апарат зможе здійснювати м’яку посадку на поверхню супутника з 3,6 т – 6,5 т корисного навантаження. У модуля буде спеціальна сходинка, завдяки якій він буде підніматися для повернення на Землю. За словами глави Blue Origin, перші вогневі випробування установки проводяться вже цього літа.

Наразі компанія SpaceX Ілона Маска у співробітництві з Національним управлінням США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) успішно проводить випробування ракети-носія Falcon 9. Мета цієї місії полягає в тому, щоб прибути туди на постійній основі. Для дослідження природного супутника землі передбачається використовувати людей, посадкові модулі, місяцеходи та роботизовані системи. Однак у NASA заявили, що вони мають намір створити об’єднання країн для спільної реалізації планів з освоєння Місяця і встановлення на ній постійної присутності.

Японське космічне агентство (JAXA) теж не планує пасти задніх. Так, JAXA та один з найбільших світових автовиробників Toyota домовилися про співробітництво у розробці пілотованого місячного всюдихода на технологіях паливних елементів. Запустити апарат у космос планують вже у 2029 р. При цьому зазначається, що наразі Японія не збирається виробляти пілотовані космічні кораблі, що могли б відправляти астронавтів до космосу.

Підкорення Марсу

Що там Місяць. Підприємницькі очі інвесторів давно дивляться й на Марс.

Попри те, що суд швейцарського міста Базель визнав банкрутом компанію Mars One Ventures, яка займалася проєктом колонізації Марса Mars On, NASA не зволікає.

Президент США Дональд Трамп вирішив фінансово підтримати управління NASA аби повернути агентству “колишню велич”. У рамках програми планується оцінити умови життя на Марсі та знайти можливі сліди мікроорганізмів, які мешкали там, а також вивчити геологічні процеси на планеті та перевірити технології, які можуть бути використані при можливій висадці людей на планеті.

Фото: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Після того, як марсохід Curiosity виявив на схилах гори Шарп в кратері Гейл найбільші на сьогодні відкладення марсіанської глини, NASA розпочали збирати новий марсохід для місії “Марс-2020”. Навіть ведеться пряма трансляція, де можна спостерігати за всіма діями інженерів і технічних фахівців, що працюють з марсоходом. Згодом, в атмосфері Марса було виявлено високий вміст метану, що як стверджують вчені, може свідчити про існування життя на планеті.

Ще у вересні 2017 р. стало відомо про плани компанії Ілона Маска SpaceX відправити до 2022 р. дві вантажівки до Марса, тоді як на 2024-й очікується відразу чотири місії — дві вантажні і дві пілотовані. Кінцевою метою SpaceX значиться посадка насіння для розгортання на Марсі людської колонії. Однак, судячи з усього, дати підкорення Червоної планети для пана Маска поки відстрочуються.

Космічний туризм

Нещодавно стало відомо, що бюджет NASA на 2020 фінансовий рік вперше передбачає можливість відправлення на Міжнародну космічну станцію (МКС) туристів на американських кораблях. Охочим помилуватися Землею з 400-кілометрової висоти доведеться сплатити за таке задоволення близько $58 млн. І це тільки за політ туди й повернення на Землю. Один день проживання на МКС буде коштувати $35 тис. За Інтернет потрібно буде платити окремо – $50 за 1 Гб.

Однак, космічним туристам не можна буде виходити у відкритий космос. Ця перевага залишається виключно для кваліфікованих астронавтів.

Як відомо, першим космічним туристом компанії SpaceX Ілона Маска планує стати основний власник ритейлера Zozo Юсаку Маедзава. Мільярдер, який викупив усі квитки на перший політ SpaceX, продав кілька творів мистецтва зі своєї колекції, повідомляє Reuters. На торги були виставлені ​​в тому числі робота Енді Уорхола, яка оцінюється у $1,5-2 млн, і картина Еда Руше за $2-3 млн.

На фото: Ілон Маск (ліворуч) та Юсаку Маедзава/SpaceX

Мільярдер Річард Бренсон теж не збирається “сидіти рівно на Землі”. Нещодавно він заявив, що планує до кінця 2019 р. вивести на IPO Virgin Galactic, компанію, що входить до Virgin Group та запускає невеликі штучні супутники й продає квитки на туристичні суборбітальні космічні польоти. Компанія поки що не приносить значний прибуток, тому Virgin Galactic готується до злиття з венчурною фірмою Social Capital Hedosophia, яку заснував Чамат Паліхапітія, колишній топменеджер Facebook. Фірма збирається придбати 49% космічної компанії за $800 млн. Вартість об’єднаного бізнесу складе $1,5 млрд.

Фото: AFP/Getty Images

Трансфер навколо орбіти

Попри невтішні для Ілона прогнози з підкорення Марсу, засновник компанії SpaceX вдало проводить не тільки випробування ракетоносіїв, а й займається транспортуванням у космосі.

Так, компанія SpaceX здійснила перший комерційний рейс ракети Falcon Heavy із супутником Arabsat 6A для Саудівської Аравії. Вантажний корабель Dragon компанії SpaceX виконав стикування з Міжнародною космічною станцією (МКС). Dragon доставив на борт МКС близько 2,5 т вантажів – продовольство для екіпажу, а також обладнання та матеріали для проведення наукових експериментів. Серед іншого в негерметичному відсіку корабля знаходиться прилад OCO-3, який планується встановити на поверхні МКС.

А у травні цього року ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту 60 супутників, що стали першими в рамках місії Starlink. Практична реалізація проєкту почалася 22 лютого 2018 р., коли Falсon-9 вивела на орбіту два тестових супутника – Tintin-A і Tintin-B. Всього Ілон Маск планує запустити понад 11 тис. супутників.

Нещодавно компанія SpaceX запустила райдшерінгову програму для малих супутників. З її допомогою компанії зможуть відправляти на орбіту вантажі за певну ціну, які варіюються від $2,25 млн до $6 млн. За цю суму компанії зможуть відправити на сонячно-синхронну орбіту (500-600 км над поверхнею Землі) до 300 кг корисного маси. Перший запуск в рамках програми заплановано на листопад 2020 – березень 2021 р.

Згідно з оцінками, ринок запусків маленьких супутників до 2030 року буде оцінюватися в $69 трлн. Як зазначає The Next Web, цей напрямок принести значну частину виручки SpaceX у найближчі роки.

Щоб перетинати простори Всесвіту

2019 рік виявився занадто багатим на новини з підкорення космосу. Стало відомо, що NASA планує інвестувати $73,7 млн у 3D-принтери для космічних кораблів. Кошти отримає приватний стартап Made In Space, що займається створенням 3D-принтерів для роздрукування великих деталей для космічних кораблів. Пристрій отримав назву Archinaut і здатен будувати об’ємні конструкції в космосі. Перевірити його в роботі планується не раніше 2022 р.

Фото: Momentus

А от американський стартап Momentus залучив $25,5 млн в раунді А на розробку шатлів для транспортування космічних апаратів на орбіту. Залучені кошти компанія планує інвестувати у розробку і тестування космічних буксирів Vigoride і Vigoride Extended для переміщення малих супутників з однієї орбіти на іншу.

Перший комерційний політ Momentus планує здійснити у 2020 р. Апарати Vigoride працюватимуть на водно-плазмовому двигуні, який, як стверджують у компанії, зробить транспортування дешевше та безпечніше.

Всього з моменту заснування, 2017 р., Momentus залучила майже $34 млн. У листопаді 2018 р. в посівному раунді стартап отримав $8,3 млн від Prime Movers Lab, Y Combinator й інших інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram