Соцмережі
1 Серпня 2023
974

Володимир Поперешнюк: Недоліки сучасної системи оподаткування в Україні

Наша система оподаткування є причиною економічної відсталості та несправедливості, бо:

1. Вона гальмує економічний розвиток, податки стягуються з підприємницької діяльності — ПДВ, ЄСВ, ПДФО, а ще податок на прибуток, доходи , акцизи, мита. Через це створена складна система регулювання, перевірок, штрафів. Вона настільки заплутана, що часто не зрозуміло, хто ж насправді платить податки. Наприклад триває вічна дискусія «Хто платить ПДВ — продавці чи покупці?».

2. Система перерозподіляє 80% податків через центральний держбюджет і лише 20% через місцеві. Створює проблему “місцевих царьків”, бо з одного боку вони мають гроші, але з іншого не мають реальних зобов’язань. Наприклад, не відповідають за соціальне та пенсійне забезпечення членів громад, що, як на мене, дивно.

3. Вона не дає право платникам податків брати участь у розробці структури оподаткування та вирішувати, куди насправді мають йти гроші (стаття 74 Конституції забороняє референдуми з питань податків та бюджету). Через те, що люди не мають прав розпоряджатися бюджетними грошима, замість дронів посеред війни народжується бруківка, серіали, музеї.

Всі податкові реформи, які пропонуються експертами, ніяк не вирішують ці фундаментальні проблеми.

Тож я пропоную податкову систему, яка буде схильною до зниження податків, яка завдасть мінімальної шкоди економічному розвитку та безболісно вилікує суспільство від соціальної залежності.

Нова податкова система стане повною протилежністю наявній та відповідатиме таким принципам:

А) Податки не можуть нараховуватись на дохід, зарплатню, прибутки людей та компаній. Будь-яка діяльність людини не має оподатковуватися.

Б) Податки мають збиратися та витрачатися всередині громад.

В) Платники податків повинні брати активну участь в розробці щорічного бюджету громад, визначати ставки та контролювати їх використання.

Які кроки потрібно зробити:

1. Провести тотальну дерегуляцію та приватизацію. Скорити державні витрати та чиновників.

2. Заборонити оподаткування будь-якої підприємницької діяльності. Залишити лише ті податки, які не стосуються діяльності людини — це подушний податок та податок на землю та нерухомість.

3. Збирати податки лише до місцевих бюджетів, і потім якась частина буде перераховуватися у центр.

4. Всі соціальні, пенсійні зобов’язання, медичні, освітні, воєнні витрати перекласти на платників податків громад.

5. Надати право платникам податків брати участь у розробці бюджету та розмірів податків в залежності від їхніх бюджетних потреб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram