Соцмережі
28 Листопада 2023
941

Володимир Поперешнюк: Про відмінності між підприємцями та чиновниками

Коли підприємець неякісно виконує свою роботу, його карають клієнти, звільняє ринок.

Він не може послатися на зовнішні фактори, складнощі, погоду, війну, податки чи кордони. Споживач — це безжальний суддя та палач, його не хвилюють проблеми підприємців. Ба більше, функція підприємця це і є вирішувати проблеми. А зовнішні фактори – всього лиш вихідні дані, які він має урахувати.

Підприємець завжди отримує зворотній зв’язок у вигляді прибутків або збитків, які змушують його виправлятися або йти геть з ринку.

Це суттєво відрізняє підприємців від чиновників, які не мають жодних зв’язків з реальністю. Чиновник може відсторонитися від проблеми (навіть від тієї, яку сам й створив), та зайняти позицію спостерігача списавши власну неефективність чи відсутність результату на зовнішні фактори — погоду, путіна, захід, поляків, українців тощо. А головне, він позбавлений ризику бути звільненим клієнтами, бо у нього їх просто немає. Ніхто не буде голосувати гривнею за якість держпослуг, гроші стягуються без привязки до результатів. Тож для чого впрягатися?

Вже 21-й день, як заблоковані кордони з Польщею, але жодних відповідальних чи звільнених за цей колапс ми не побачили. Проте ми почули безліч конспірологічних теорій та зовнішніх причин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram