Соцмережі
13 Травня 2022
563

Володимир Поперешнюк: Як підтримати паливну галузь

Регулювання чиновникам цін на паливо подібне на спробу зупинити воду з крану пальцем. Воду не зупиниш, тільки все навколо забризкаєш і сам намокнеш.

Штучне регулювання цін призводить до непередбачуваних наслідків — дефіциту, гальмуванню економічного зростання, створенню чорного ринку, корупції — це все основи економічної теорії. І головне, ріст вартості бензину таким чином все одно не спинити. Навіть навпаки, ціни на чорному ринку ціни можуть перевищувати ринкові, через витрати за “ризик”.

Ми пам’ятаємо, як “сухий закон” у США 20-х років породив мафію та системну корупцію. Так працює економіка заборон та обмежень, будь-яке ручне регулювання має власну “ціну”.

Боротися проти законів економіки немає сенсу, краще її вивчати і дружити з нею. Я розумію, що ціни на паливо мають сакрально-електоральне значення. То ж чому тоді б не вибрати засіб, який не протирічить законам економіки і дійсно спрацює?

Підкажу, що потрібно для цього зробити:

1. Дерегулювати паливну галузь — не втручатися у ціни, прибрати ліцензії, спростити процедури перетину кордону водіям та машинам, дозволити будь-кому відкривати заправку хоч на своєму подвір’ї.

2. Ліквідувати митницю та попросити західних партнерів спростити свої процедури.

3. Зупинити емісію гривні.

4. Знизити ПДВ до 0%.

Вмить станеться “диво”. Бо вільна конкуренція, відсутність регулювання, оподаткування — це шлях до найнижчих ринкових.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram