Соцмережі
6 Квітня 2023
621

Володимир Поперешнюк: Потрібно залучити найкраще з європейського досвіду

Пропоную замінити заклик “Давайте зробимо як у Європі” на “Давайте зробимо краще, ніж у Європі”.

Часто прихильники регулювань, оподаткування, обмеженнь та заборон користуються аргументом “Так працює у Європі, тож давайте сліпо копіювати те, що роблять вони!”

Хибність посилань на Європу пов’язана з тим, що посилальники не знайомі з економічною теорією та економічною історією Європи, і, як правило, самі там не жили. Бо, скажімо, ті, хто тісно стикався у своєму житті з європейським медичним сервісом, були м’яко кажучи, здивовані неоправданими очікуваннями.

Це не означає, що медицина там погана, навпаки, рівень лікарів та медичних технологій досі залишається на висоті. Проблема, з якою стикається європейська медицина, — це зарегулюваність та соціалістичний підхід, які вбивають розвиток галузі, сервісу, вартості та доступності послуг. Згідно, з економічною теорією, будь-які добровільні стосунки не можна замінити директивними інструкціями чиновників. Регуляція у будь-яких галузях буде гальмувати розвиток, створювати непередбачувані та негативні наслідки в неочікуваних місцях. І врешті-решт не досягне тих цілей, які ставлять перед собою регулятори, ба більше, навіть погіршить ситуацію.

Так працює економіка, крихітко.

Перед тим, як намагатися копіювати існуючі практики розвинутих країн, потрібно вивчати економічну історію, як і чому ці країни стали багатими та заможними. За кожним успіхом розвинутої країни зажди буде стояти одна підстава — ліберальна економіка, максимум свободи та захист приватноі власності. А зараз, на жаль , більшість розвинутих країн рухаються, натискаючи на гальма, зводячи нанівець досягнення своїх предків.

Тож давайте навчатися у Європі тому, що вони роблять або робили правильно і не копіювати хибні практики. Давайте робити краще, ніж у Європі!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram