Новини
11 Жовтня 2021
590

Глобальному податку для корпорацій бути: 136 країн схвалили рішення

Оплата здійснюватиметься в тих країнах, де компанії ведуть свій бізнес і отримують доходи

З 2023 року ставка податку з міжнародних корпорацій становитиме щонайменше 15%. Відповідне рішення було схвалено наприкінці минулого тижня — 8 жовтня — 136 країнами, йдеться у повідомленні на сайті Організації економічного співробітництва й розвитку (ОЕСР).

В ОЕСР підрахували, що угода дозволить щороку збирати $150 млрд коштів у всьому світі, а також спричинить перерозподіл понад $125 млрд доходів ста найбільших міжнародних корпорацій.

Компанії зобов’яжуть сплачувати податки в тих країнах, в яких вони ведуть свій бізнес і отримують доходи.

Корпоративний податок застосовуватиметься до компаній з доходом понад €750 млн. Крім того, нові податкові правила торкнуться компаній з глобальними продажами понад €20 млрд. “Якщо корпорація отримує понад 10% маржі прибутку, то буде змушена перерозподіляти 25% перевищення в країни, де вона продає свої послуги й товари”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначає Reuters, угода може позбавити техногігантів, таких як Google, Apple, Facebook та інших, можливості уникати сплати податків через низькоподаткові юрисдикції.

“Угода зробить наші міжнародні податкові механізми більш справедливими та ефективними… Це велика перемога ефективного та збалансованого багатостороннього підходу”, — зазначив генеральний секретар ОЕСР Матіас Корманн.

Проти податкової реформи виступають республіканці в США. Швейцарія своєю чергою вже заявила, що встановлені терміни ігнорують законодавчі процедури країни.

Остаточний варіант угоди планують схвалити наприкінці жовтня в Римі на зустрічі G20.

Раніше Investory News писали, що 130 країн хочуть зменшити прибуток великих корпорацій.

Наприкінці травня США запропонували ввести світовий податок на прибуток корпорацій зі ставкою не менше ніж 15% і можливістю збільшити її надалі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram