Новини
21 Травня 2021
487

США запропонували ставку світового податку на прибуток корпорацій не менше ніж 15%

Питання розглядатимуть 135 країн й ОЕСР — на базі якої обговорюються зміни в міжнародній податковій системі

США запропонували ввести світовий податок на прибуток корпорацій зі ставкою не менше ніж 15% і можливістю збільшити її надалі. Пропозицію зробив американський Мінфін на перемовинах з міжнародної податкової архітектури, організованої G20 й Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), повідомляє Forbes.

“Міністерство запропонувало координаційній групі ОЕСР і G20, щоб глобальна мінімальна податкова ставка була мінімум 15%. Міністерство наголосило, 15% — це мінімальний рівень і що потрібно продовжувати амбітні дискусії, аби підняти цю ставку вище”, — йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну США.

У відомстві зазначили, що світовий податок на корпорації наразі встановлений практично на нульовому рівні, а корпоративні податки знижуються. Тим самим підриваються можливості США та інших країн збирати податки, які потрібні “для критично важливих інвестицій”.

“Глобальна мінімальна ставка корпоративного податку забезпечить процвітання світової економіки на основі більш рівних умов оподаткування транснаціональних корпорацій і стимулюватиме інновації, зростання та процвітання, одночасно підвищуючи справедливість для середнього класу й трудящих”, — стверджується в опублікованому повідомленні.

Мінфін зазначив, що його пропозиція була прийнята позитивно, а у справі встановлення світового податку на прибутки корпорацій досягнуто “безпрецедентного прогресу”. У повідомленні вказується на необхідність “покласти край тиску корпоративної податкової конкуренції та ерозії корпоративної податкової бази”.

З пропозицією ввести єдиний мінімальний поріг корпоративних податків Джанет Єллен виступила 5 квітня. Вона зазначила, що останні 30 років країни знижують ставки корпоративного податку, намагаючись таким чином залучити мультинаціональні корпорації. Однак, за її словами, уряди повинні мати “стабільні податкові системи, які приносять достатній дохід для інвестування в основні суспільні блага”.

Ідея з введенням єдиного мінімального податку для бізнесу особливо актуальна для США через плани адміністрації Джо Байдена підвищити ставку корпоративного податку з 21% до 25-28%. У квітні США також запропонували ввести нову модель податків для найбільших корпорацій, яка змусить їх віддавати більше грошей у всіх країнах, де вони заробляють. Це торкнеться тільки найзначніших гігантів з величезним виторгом і прибутком.

Адміністрація президента США Джо Байдена розробила нову модель оподаткування міжнародних корпорацій, повідомила Financial Times, яка ознайомилася з пропозицією. Її суть — зобов’язати найбільші транснаціональні компанії платити податки урядам країн, де вони працюють, залежно від продажів в кожній з цих країн.

“Під дію плану потраплять тільки найбільші та багаті корпорації у світі незалежно від сектора економіки, в яких вони працюють, — враховуватимуться показники виторгу та прибутку”, — писала FT. За оцінкою газети, нові правила торкнуться лише близько 100 компаній, враховуючи технологічних гігантів з США.

Якщо пропозиції США будуть прийняті, інші країни зможуть збільшити свої надходження від найбільшого транснаціонального бізнесу, який і наразі працює в різних юрисдикціях, але платить в них мало податків.

США направили пропозицію 135 країнам, зокрема в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), на базі якої обговорюються зміни в міжнародній податковій системі.

Раніше Investory News писали, що Джо Байден вирішив збільшити податки майже вдвічі. Таким чином податкова ставка для найбагатших американців може досягти 43,4%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram