Соцмережі
21 Травня 2019
668

Віталій Трубаров: Праця ріелтора стане законною

Умови підготовки, діяльності та перекваліфікації брокерів

Фонд державного майна розробив разом з фахівцями у сфері продажу нерухомості проект закону «Про брокерську діяльність у сфері нерухомості”.

На сьогодні відсутнє будь-яке законодавче регулювання брокерської діяльності, немає нормативної бази, яка б встановлювала загальні правила діяльності в цій сфері. І головне невизначено правовових наслідків за порушення законодавства. Це спричинило появу на ринку «сірих» ріелторів, діяльність яких є не завжди якісною і професійною, та інколи, навіть, шахрайством.

Відповідно до закону, брокер це особа, яка має трирічний досвід роботи агента з нерухомості, успішно склала кваліфікаційний іспит, отримала кваліфікаційний сертифікат брокера з нерухомості та інформація про нього міститься в Державному реєстрі брокерів з нерухомості та суб’єктів брокерської діяльності.

Провадити брокерську діяльність у сфері нерухомості може виключно суб’єкт брокерської діяльності, який має у своєму штаті хоча б одного брокера з нерухомості.

Також закон передбачає агента з нерухомості, яким є помічник брокера. Агент повинен пройти професійну підготовку та отримати свідоцтво про проходження навчання.

Брокер зобов’язаний кожні три роки підтверджувати кваліфікацію шляхом складання кваліфікаційного іспиту. Кваліфікаційна підготовка здійснюватиметься навчальними центрами, створеними саморегулівними організаціями брокерів.

Регулювання брокерської діяльності в сфері нерухомості більшою мірою буде здійснюватися саморегулівними організаціями брокерів.

Державне регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості здійснюватиметься Фондом державного майна України, який матиме право анулювати дозвільні документи за порушення законодавства на підставі рішення кваліфікаційно – дисциплінарної комісії, яка буде здійснювати. контроль за діяльністю суб’єктів брокерської діяльності та брокерів з нерухомості.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram