Соцмережі
27 Серпня 2019
781

Віталій Трубаров: Приватизація має відбутися протягом п’яти років

Необхідні умови для запуску приватизації

Повномасштабна велика приватизація має розпочатися ще в 2019 році. Президент Володимир Зеленський дав чіткий сигнал на пришвидшення процесів приватизації.

Фонд державного майна розробив програму дій на 5 років, протягом яких процес приватизації буде завершено в цілому, оренда державного майна отримає новий закон і ринкові механізми регулювання, а оціночна діяльність, регулятором якої є Фонд, набуде якісних змін.

Одна президентська каденція – 5 років, за які Україна може отримати мільярдні інвестиції, модернізацію застарілих підприємств і позбутися корупції та дерибану державних активів.

Для великої приватизації потрібна політична воля, і нова влада цю волю має.

Ми маємо відмінний закон про приватизацію, чіткі й конкурентні правила, до яких є довіра західних інвесторів. Необхідна лише консолідована позиція влади, і переконаний, що за президентства Володимира Зеленського вона буде.

Що потрібно для запуску великої приватизації:

Кабінету Міністрів – до 30 вересня затвердити інвестиційних радників на вже відібрані підприємства: ОПЗ, Вугільну компанію «Краснолиманська», «Індар», завод «Електроважмаш», «Об’єднану гірничо-хімічну компанію».

Також Кабмін своїм розпорядженням має передати в управління Фонду ще приблизно 20 великих підприємств для приватизації.

Міністерства і відомства мають передати вже затверджені для продажу підприємства до Фонду, які роками «утримуються» і не передаються на приватизацію. Таких підприємств – понад 30.

Також Кабмін має зобов’язати міністерства провести повну ревізію державного майна і передати до Фонду все те, що підлягає приватизації.

Необхідно також і рішення Кабінету Міністрів щодо оптимальних термінів приватизації обленерго з урахуванням закону «Про ринок електричної енергії».

Від Верховної Ради Фонд очікує на розгляд законопроект щодо скорочення списку об`єктів, заборонених до приватизації, а також на розгляд проектів законів щодо реорганізації спиртової галузі.

Якщо у вересні Кабінет Міністрів затвердить інвестиційних радників як перший крок до запуску великої приватизації, то на перші продажі можна вийти ще в кінці цього року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram