Новини
16 Травня 2019
908

Викрито: Amazon утилізує мільйони нерозпроданих товарів

Лише у Франції минулого року було знищено понад 3 млн нереалізованих предметів

Фото: Stock Catalog/Flickr

Компанію Amazon викрито на утилізації мільйонів нових непроданих товарів від дитячих підгузків, книг, телевізорів до кухонного обладнання, що не були реалізовані. Про це свідчать дані двох розслідувань, передає Business Insider.

Як повідомляється, у січні репортер французького телеканалу M6 таємно відзняв “зону знищення” на одному зі складів Amazon. Працівники викидали іграшки, книги, дитячі підгузки, телевізори.

За даними журналіста, це поширена практика на французьких складах компанії. “На дрібному складі в містечку Шалон-сюр-Сон за дев’ять місяців утилізували 293 тис. нерозпроданих товарів. Загалом у Франції торік знищили близько 3,2 млн товарів, стверджують автори репортажу, посилаючись на отримані від компанії документи”, – зазначає видання Le Monde.

Як розповів репортерам один із підприємців, Amazon брав з його фірми €14 за повернення товару і €11 за його знищення. “Вартість зберігання на складах зростає в десятки разів, якщо товар лежить понад півроку – з €26 за метр кубічний до €500 за такий же простір. Тож для постачальників дешевше дозволити Amazon знищити товари, ніж далі оплачувати зберігання або замовляти повернення”, – йдеться у повідомленні.

Подібне розслідування провели журналісти британської газети Daily Mail. Репортери, видавши себе за робітників, виявили так звану “зону руйнування”, де таємно відзняли, як співробітники Amazon завантажували запаковані іграшки, невикористане кухонне обладнання, телевізори з плоским екраном для транспортування на звалища.

“Пізніше камери, встановлені на дронах переслідували вантажівку, забиту дорогими споживчими товарами, зі складу Amazon до місця поховання відходів”, – пише Daily Mail.

І додає, коли репортер Mail on Sunday, який видавав себе за працівника на складі Amazon в Мідленді, запитав, що відбувається з непроданими товарами, менеджер відповів йому, що “деякі повертаються, а деякі знищуються”.

У Amazon відмовилися відповідати на запити журналістів щодо підтвердження інформації про знищення невикористаних товарів у Великобританії. У свою чергу представник компанії зазначив, що Amazon співпрацює з низкою благодійних організацій, включаючи In Kind Direct, яка працює з некомерційними організаціями для поширення товарів серед благодійних організацій по всій Великобританії.

Один із бізнесменів, який брав участь у британській програмі розповів, що Amazon стягує з його компанії 17 фунтів стерлінгів за товар, а за знищення – всього 13 пенсів. “Постачальники кажуть, що коли їх продукти не продаються, у них не залишається іншого вибору, крім як заплатити Amazon за їх знищення, оскільки не можуть дозволити собі повернути їх або продовжувати зберігати”, – пише Daily Mail.

Наразі влада Великобританії вже розкритикувала дії Amazon. За словами члена комітету з питань праці та голови комітету з екологічного аудиту Мері Крег, практика, яку застосовує компанія викликає шок.

“У той час, коли мільйони людей намагаються звести кінці з кінцями та дозволити собі предмети першої необхідності, невикористані продукти просто знищуються, коли вони можуть бути передані людям, що їх потребують”, – відмітила Мері Крег.

І додала, що подібні дії мають катастрофічні наслідки для навколишнього середовища. “У недавньому запиті комітету з аудиту Amazon був одним з найуспішніших ритейлерів, і шокує той факт, що така деструктивна політики тепер широко поширена в компанії”, – зазначила вона.

У свою чергу виконавчий директор Friends of the Earth Крейг Беннетт нагадав, що Amazon вже критикували за її марнотратство та забруднення від постачання. “Тепер ми бачимо докази того. Й мало того, що процес забруднює звалища, й всі ці викиди шкідливі для клімату. Громадськість обурена такою марнотратною поведінкою і безрозсудною зневагою до планети”, – заявив він.

На думку мініcтpа праці та пeнcійнoгo забезпечення Гaя Oппepмaна, Amazon повинно бути соромно за свої дії. “Це не правильна ділова практика. Я б рекомендував їм передивитися торговельні домовленості, які вони укладають зі своїми постачальниками”, – зазначив міністр.

А тим часом Amazon відкриває новий вантажний центр Prime Air (гараж для 100 вантажних літаків) в аеропорту площею 3 млн кв. м за межами Цинциннаті (штат Кентуккі). Компанія інвестує в центр $1,5 млрд, де буде створено 2 тис. робочих місць.

І планує автоматизуватися та замінити тисячі своїх співробітників роботами-пакувальниками товарів. Наразі компанія тестує нову технологію аби підвищити безпеку, збільшити швидкість постачання та ефективність мережі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram