Мiста Новини
16 Липня 2021
2 271

В Амстердамі з’явився перший у світі міст, надрукований на 3D-принтері

На його створення пішло пів року

Фото: Adriaan De Groot

Перший в історії сталевий міст, надрукований на 3D-принтері, відкрився в Амстердамі, повідомляє NewScientist. Він був створений роботизованими маніпуляторами з використанням зварювальних пальників для пошарового нанесення структури. На його виготовлення пішло 4,5 тис. кг нержавіючої сталі.

На створення моста пішло шість місяців. Конструкція була перевезена через канал Аудезійдс Ахтербургвал в центрі Амстердама минулого тижня, і тепер відкрита для пішоходів і велосипедистів. У церемонії відкриття мосту взяла участь королева Нідерландів Максима Соррегьета Черруті.

Більше дюжини датчиків, прикріплених до мосту, будуть відстежували деформацію, рух, вібрацію і температуру всієї конструкції. Ці дані будуть використані в машинному навчанні для виявлення будь-яких недоліків конструкції, що вказують на необхідність її обслуговування або модифікації.

Інженери сподіваються зрозуміти, як сталь, надрукована на 3D-принтері, може використовуватися для більших і складних будівельних проєктів. Перші випробування показали, що міст служить надійно.

“Ми виявили, що характеристики міцності залежать від орієнтації друку. Але що було в деякому сенсі дивним, так це те, що базова міцність була такою, якою можна було очікувати від щойно прокатаної сталі”, — розповідає співавтор розробки з Кембридзького університету Марк Джіроламі.

“Металева конструкція, надрукована на 3D-принтері відповідно до потрібних для руху пішоходів розміром і міцністю, ніколи раніше не будувалася. Ми тестували й моделювали конструкцію та її компоненти протягом усього процесу друку й після його завершення, і приємно бачити, що вона нарешті відкрита для публіки”, — зазначає ще один співавтор проєкту Лерой Гарднер з Департаменту цивільної та екологічної інженерії.

Ідея виготовлення моста, надрукованого на 3D-принтері, виникла у стартапа MX3D ще у 2015 році. На розробку проєкту пішло чотири роки, і ще два роки знадобилося на отримання дозволу на заміну наявного міського моста.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram