Новини
27 Січня 2023
379

Підводний паркінг на 7 тисяч велосипедів побудували в Амстердамі

На реалізацію знадобилося 4 роки та €60 мільйонів

Підводна стоянка розміщена на Центральному вокзалі Амстердама і вміщує 7 тис. велосипедів — 6300 особистих та 700, призначених для оренди. У лютому поряд відкриють ще одну і місткість зросте до 11 тис. одиниць транспорту, пише The Verge.

На будівництво вартістю €60 млн знадобилося 4 роки. Парковка передбачена виключно для велосипедів.

Близько 30% жителів Амстердаму щодня використовують велосипеди, а в Утрехті таких — 50% (в цьому місті, до речі, є ще більший підземний (але не підводний) велосипедний гараж, який може вмістити 12 тис. одиниць двоколісного транспорту).

Приблизно 200 тис. мандрівників щодня прибувають на Центральний вокзал Амстердама — і приблизно половина приїжджає на велосипедах. Раніше вони паркувалися біля спеціальних стійок, що хаотично оточували станцію.

Перша доба на велопарковці — безплатна, кожна наступна — €1,35.

На вході у гараж розташований великий синій знак з логотипом велосипеда, на ньому ж показується кількість вільних місць. Потрапити у приміщення можна, пройшовши реєстрацію за допомогою спеціальної OV-chipkaart (голландська транспортна картка, прив’язана до банку) або Fietstag (бірка, встановлена на велосипеді).

На парковці поки відсутні спеціальні місця для великогабаритних вантажних велосипедів, які дуже поширені в Амстердамі у сім’ях з маленькими дітьми; також немає зарядних станцій для електровелосипедів, та й не всім би хотілось залишати Fietstag на транспорті. Однак такі маленькі недоліки не можуть затьмарити захоплення від дій країни, яка створює усю необхідну інфраструктуру для використання екологічного транспорту.

Раніше Investory News писали про найбільш популярні транспортні послуги наприкінці 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram