Драйв
4 Жовтня 2021
1 772

Три правила продуктивних нарад від Стіва Джобса

Уроки легендарного підприємця, які можуть стати в пригоді

Один із головних принципів Стіва Джобса — прибирати зайве. Колумніст Inc.com Джефф Стін згадав уроки легендарного підприємця і сформулював кілька правил, які допомагали йому робити наради максимально ефективними.

1. Список запрошених на нараду повинен бути невеликим — від 3 до 5 осіб

Що більше людей бере участь у нараді, то менш продуктивним воно буде. Занадто велика кількість голосів перетворюється в шум. Як відомо, Джобс відхилив запрошення президента Обами на зустріч технічних фахівців, тому що список спікерів був занадто довгим.

Коли ви складаєте список запрошених, продумайте, яка буде роль кожної людини на зустрічі. Якщо люди з якоїсь причини не можуть або не хочуть робити свій внесок, то не кличте їх. Всім, хто приходить просто послухати, ви можете вислати стенограму або відеозапис зустрічі вже після її закінчення.

2. Порядок денний повинен бути коротким — не більше 3 пунктів

Ваша головна мета — зосередитися. Якщо в порядку денному понад три пункти, ви, швидше за все, заблукаєте серед незв’язаних тем і сторонніх розмов. Вам буде дуже важко зрозуміти, які висновки були зроблені і які дії необхідно зробити, коли обговорення всіх пунктів порядку виходить з-під контролю. Будьте стислими, а також переконайтеся, що всі пункти об’єднані метою зборів.

3. Тривалість наради не повинна перевищувати 30 хвилин

Ви можете вважати, що для обговорення всіх пунктів зустрічі вам потрібно більше часу, але частіше за все це не так. Людський мозок не здатний довго підтримувати змістовну аналітичну дискусію. Якщо ви зробите наради короткими (не більше 30 хвилин) і будете давати ключову інформацію у вигляді легко засвоюваних фрагментів (по 1-2 хвилини), ймовірність того, що ви покинете кабінет, бувши зрозумілим, зросте.

До того, як проводити чергову нараду, потрібно подумати про її необхідність. Поставте собі ці три питання, і якщо на кожен з них ви відповісте “ні” — не призначайте зустріч:

• Чи потребує ця зустріч зворотного зв’язку від інших або вона носить виключно інформаційний характер?

• Якщо мені дійсно потрібен зворотний зв’язок, чи буде особиста зустріч більш ефективним способом отримати його, ніж повідомлення або електронна пошта?

• Чи дасть зустріч щось, чого не буде в електронному листі або повідомленні (наприклад, миттєвий зворотний зв’язок з проблем, які постійно змінюються)?

Виконуйте правила Джобса і пам’ятайте ще про одне — в нарадах має проходити не більше чверті всього робочого дня, уклав Стін.

Джерело: Inc.com

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram