Новини
29 Вересня 2021
584

Опитування: Третина ФОПів не досягла докарантинного рівня доходів

Наразі малий бізнес все менше має справу з готівкою

28% опитаних ФОПів досі не вдалося досягти докарантинного рівня доходів. Частково, але не повністю відновили дохід 48% підприємців, а 7% навіть збільшили рівень доходу, свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) серед представників малого бізнесу, які є учасниками проєкту Асоціації з підтримки малого бізнесу Unlimit Ukraine.

В той самий час 17% опитаних повідомили, що декілька хвиль карантинних обмежень ніяк не вплинули на їх фінансові показники.

На питання, чи готовий бізнес до можливого локдауну восени, тільки 34% відповіли позитивно, інші 41% не готові до відновлення жорстких обмежень, і 25% не змогли визначитись з відповіддю.

“Наразі ФОПи все менше мають справу з готівкою: 66% підприємців більшу частину надходжень отримують безготівково. При цьому, 30% респондентів стверджують, що частка безготівкових надходжень у їхньому бізнесі зросла саме внаслідок впливу карантину”, — йдеться у повідомленні.

При цьому, майже половина респондентів (48%) відповіли, що в разі посилення карантину вони не потребуватимуть підтримки від держави, натомість найкращою підтримкою вони вважатимуть невтручання держави у справи бізнесу.

Ще 18% говорять, що їм допомогло б зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, 10% очікують прискореної диджиталізації послуг і сервісів та контроль за тим, аби вони реально працювали.

Більшість опитаних представників малого бізнесу не брали участь в державних програмах “Доступні кредити 5-7-9%” та “Допомога працівникам та ФОП — 8 тис. грн”:

• 52% не брали участь у програмі “Допомога працівникам і ФОП” і не вважають суму в 8 тис. грн допомогою;

• 21% брали участь та отримали допомогу;

• 15% брали участь, але не отримали допомогу;

• інші респонденти повідомили, що їхні КВЕДи не підпали під умови даної програми.

“Що стосується державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, то 69% учасників проєкту Unlimit Ukraine не брали участі, 15% було відмовлено в участі у програмі, і тільки 6% успішно отримали кредит за цією програмою”, — додають в ЄБА.

Також в Асоціації нагадали про відгуки малого бізнесу щодо необхідності вдосконалення умови програми та створення легшого та швидшого доступу до кредитного ресурсу.

“До того ж ми послідовно наголошуємо, що дуже важливо, щоб державна підтримка не вичерпувалася спрощенням доступу до фінансування, а натомість передбачала комплексні рішення для розвитку та масштабування малого бізнесу”, — йдеться в позиції Асоціації.

Опитування проводилось з 18 серпня до 20 вересня 2021 року серед аудиторії проєкту Unlimit Ukraine. В ньому взяли участь 105 підприємців — представників малого бізнесу.

Як писали раніше Investory News, середня рентабельність операційної діяльності середніх і великих підприємств в Україні за січень-червень 2021 року становила 15,1%. Про найбільш прибуткові галузі економіки України 2021 року — у матеріалі за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram