Новини
29 Вересня 2021
700

Традиційні автомобілі завадять електрокарам захопити світ

Частка машин з ДВЗ у світовому автопарку до 2045 року становитиме 76%

До 2045 року електрокари не захоплять світ, а на ринку як і раніше пануватимуть традиційні автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). До такого висновку у своєму довгостроковому прогнозі World Oil Outlook дійшла Організація країн — експортерів нафти (ОПЕК), витяги з документа наводить MarketWatch.

На автомобілі з ДВЗ буде припадати близько 76% від світового парку, який, як очікується, зросте майже вдвічі, до 2,6 млрд машин. Частка електрокарів при цьому становтиме близько 20% — їх у світі налічуватиметься близько 500 млн. Традиційні автомобілі збережуть домінантне становище на світовому ринку завдяки країнам, що розвиваються, де зросте попит на машини з ДВЗ, а не такий жорсткий, як в ЄС, адже контроль за викидами вуглекислого газу не завадить виробництву.

Водночас електрифікація транспорту відбуватиметься швидше, ніж передбачалося в торішньому звіті ОПЕК. Організація також зазначила, що криза через пандемію, яка вдарила по автопромисловості в цілому, не сильно позначилася на електромобільному секторі.

В Bloomberg прогнозували, що до 2040 року на електромобілі припадатиме як мінімум дві третини всіх продажів на світовому авторинку, а продажі електрокарів зростуть з 3 млн у 2020 році до 66 млн у 2040-му. Серед причин зростальної популярності електротранспорту — постійне підвищення потужності акумуляторів, зниження цін, розвиток інфраструктури, а також заохочення державою використання екологічного транспорту.

В той самий час керівник підрозділу розробок і електричної мобільності Volkswagen Томас Ульбріх передбачив машинам на ДВЗ забуття. Він зазначив, що вже до 2025 року, коли Євросоюз скоротить допустимі викиди вуглекислого газу в 10 раз, електромобілі обійдуть за прибутковістю традиційні машини.

Тим часом у Великій Британії продавці електромобілів отримали користь з паливної кризи в країні. Вони повідомили про несподівано зростальний попит через брак бензину на заправках, передає The Guardian.

Глава британської компанії з продажу електрокарів EV Experts Мартін Міллер розповів, що охочих придбати екологічний транспорт не стає менше, а паливна криза прискорила перехід на електрокари. “Люди купують електромобілі з екологічних причин, з міркувань економії”, — поділився Міллер. Він зауважив, що електромобілі перестають бути нішевим товаром і виходять на масовий ринок.

З-за браку водіїв, які повинні доставляти бензин від нафтопереробних заводів до заправних станцій, у Великій Британії почалася паливна криза. Серед причин дефіциту кадрів — коронавірус і Brexit, через який трудові мігранти покинули країну.

Британська асоціація роздрібних торговців бензином, що представляє інтереси 5,5 тис. точок, повідомила, що на третині заправок запаси палива добігають кінця, а на інших станціях воно повністю вичерпалося. Щоб заправити машину, британські автомобілісти змушені кілька годин простояти в черзі.

Тим часом уряд розглядає можливість залучити армію для боротьби з паливною кризою. Крім того, влада вирішила видати п’ять тисяч екстрених віз іноземним водіям вантажівок і спростити правила отримання прав.

Однак запропоновані заходи не задовольнили трудових мігрантів зі Східної Європи. Вони помітили, що після Brexit уряд часто міняє правила, і після закінчення терміну дії екстрених віз мігранти знову постануть перед труднощами. Підвищити привабливість країни для іноземних робітників можуть довгострокові візи та підвищення оплати праці.

Нагадаємо, Ford і корейська SK Innovation витратять $11,4 млрд на будівництво двох заводів в Теннессі та Кентуккі. Наступні п’ять років автовиробник витратить $525 млн на підготовку автомеханіків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram