Бiзнес
21 Квітня 2023
2 180

Дев’ять проривних технологій 2023 року за версією MIT

Деякі з них уже змінюють життя людей, а інші — змінюватимуть через кілька років

До рейтингу Массачусетського технологічного інституту увійшли “генетичні ножиці”, молекулярна антропологія, біодрук органів та ще сім технологій, які вплинуть на наше життя.

CRISPR для зниження рівня холестерину

CRISPR — це технологія в галузі редагування геному. Технологія заснована на використанні молекули РНК та білка Cas9, що діє як молекулярні ножиці. Комплекс РНК-Cas9 направляється вченими у певне місце ДНК та розрізає її. У цю прогалину дослідники інтегрують новий, модифікований фрагмент. Зрештою з’являється нова послідовність ДНК зі зміненим генетичним кодом.

Однією з можливих цілей застосування CRISPR є зниження рівня холестерину. Високий рівень холестерину — це поширена проблема, яка може призвести до серцевих захворювань та інсультів. Зазвичай за високого рівня холестерину лікарі призначають медикаментозне лікування, дотримання дієти та фізичні вправи. Однак технологія CRISPR дозволяє замінювати конкретні гени, які відповідають за високий рівень холестерину в організмі, тим самим знижуючи його рівень.

Нейромережі для створення зображень

Штучний інтелект, що генерує зображення, як створити картинку, навчається великим масивам даних з допомогою алгоритмів глибокого навчання. Ці алгоритми вивчають закономірності та взаємозв’язки між різними елементами зображень, такими як форми, кольори та текстури. Нейромережа може використовувати ці знання для створення нових зображень, які за стилем та змістом схожі на навчальні дані.

Технологія може застосовуватися в різних сферах — від маркетингу та графічного дизайну до технологій віртуальної та доповненої реальності. Автоматизація процесу створення зображень допоможе заощадити час і сили дизайнерів, а також внести нові творчі можливості.

RISC-V

RISC-V — це набір інструкцій для проєктування комп’ютерного чипа з відкритим кодом. Чип, або мікросхема, — це обчислювальний пристрій, який обробляє інформацію нулями та одиницями.

У чипів таких виробників, як Intel та Arm, код закритий. Тому мікросхеми можуть не підійти до пристрою, або доводиться розробляти окремо, але за окрему плату. RISC-V пропонує стандарт, яким кожен може скористатися безплатно і використовувати його для розробки свого чипа.

Мікросхеми RISC-V уже почали з’являтися в навушниках, жорстких дисках і процесорах роботів та комп’ютерів, які використовують технології штучного інтелекту. А у лютому 2022 року Intel відкрила фонд, який підтримує компанії, що виробляють чипи RISC-V.

Телемедицина для проведення абортів

Телемедицина вже використовується для проведення абортів через зростаючу кількість заборон на операції з переривання вагітності. Аборти заборонені у Палестині, Іраку, Сальвадорі, Сенегалі. У червні 2022 року Верховний суд США скасував ухвалу про права на аборт.

Завдяки телемедиці жінки можуть віддалено консультуватися з медичними працівниками та отримати препарати для медикаментозного аборту. Крім того, дистанційна медична допомога забезпечує конфіденційність. Це важливо для жінок, які мешкають у районах, де аборти стигматизовані або заборонені. Телемедицина допомагає їм перервати вагітність, не турбуючись про соціальні та юридичні наслідки, які можуть виникнути при особистому відвідуванні клініки.

Органи “на вимогу”

Органи “на вимогу” — технологія біодруку, яка ґрунтується на досягненнях у галузі дослідження стовбурових клітин, тканинної інженерії та 3D-друку для виробництва функціонуючих органів. Чорнило для друку складаються з клітин тканин пацієнта. Це необхідно, щоб знизити ризик відторгнення органу. Завдяки біодруку потреба в донорах органів поступово знижуватиметься, а кількість людей, які не дочекалися своєї черги й загинули через це, можна буде скоротити.

Космічний телескоп Джеймса Вебба

Телескоп Джеймса Вебба — найбільший і найпотужніший космічний телескоп із будь-коли створених. Його завдання — детальне вивчення Всесвіту. Телескоп може виявляти світло зірок і галактик, що утворилися після Великого вибуху, вивчати формування та еволюцію планетних систем, досліджувати атмосфери екзопланет та багато іншого.

Він оснащений великим протисонцевим екраном для захисту чутливих приладів від сонячного тепла, інфрачервоною камерою, інфрачервоним спектрографом ближнього, середнього та далекого діапазонів.

Телескоп запустили до космосу 25 грудня 2021 року. За цей час він уже зробив низку відкриттів. Наприклад, виявив найдальшу галактику і найстаріші зірки з будь-коли знайдених, докладно вивчив атмосферу екзопланети WASP-39b, знайшов планету розміром із Землю.

Електрифікація транспорту

Попит на електричний транспорт щороку зростає. На відміну від транспорту, що працює на викопному паливі, електричний не має двигуна внутрішнього згоряння. Замість нього акумулятори, які можна заряджати на спеціальній зарядній станції.

Серед переваг електрифікації транспорту — скорочення викидів парникових газів, поліпшення якості повітря, зниження залежності від видів палива та створення більш стійкої транспортної системи. Крім того, поширення електротранспорту сприяє розвитку інновацій у галузі розробки акумуляторів, зарядної інфраструктури та відновлюваних джерел енергії.

Молекулярна антропологія

Молекулярна антропологія — це вивчення біології та еволюції людини за допомогою аналізу ДНК. Дослідники вивчають гени людини на основі останків кісток, зубів і тканин. Досягнення у сфері методів аналізу древньої ДНК дали дослідникам можливість вивчати геноми різних популяцій, зокрема вимерлих. Це дозволяє досліджувати історію міграції людей, структуру їх популяцій та історію еволюції. Крім того, молекулярну антропологію можна використовувати для вивчення взаємовідносин між різними видами, зокрема наших найближчих родичів, таких як шимпанзе та горили. У майбутньому молекулярна антропологія допоможе вивчити генетичну основу людських захворювань, а також розробити нові методи лікування цих хвороб.

Перероблення батарей

Перероблення батарей — це процес повторного використання компонентів використаних батарей для нових. Перероблення допомагає зберігати ресурси, скорочувати викиди вуглекислого газу та зменшувати потребу у виробництві нових батарей.

Процес перероблення включає збір використаних батарей, їх розбирання і вилучення цінних матеріалів — нікелю, кобальту, літію, алюмінію, міді та графіту. Після цього компоненти перетоплюються, очищаються і використовуються для нових батарей або іншої продукції, наприклад, електромобілів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram