Новини
2 Квітня 2019
908

СОТ прогнозує уповільнення зростання світової торгівлі

Зважаючи на високу напругу в сфері торгівлі, погіршення прогнозу не повинно дивувати

Світова організація торгівлі (СОТ) прогнозує уповільнення зростання світової торгівлі товарами у 2019 році до 2,6% у порівнянні з 3,0% у 2018 р., йдеться у звіті СОТ.

Згідно з прогнозом, світова торгівля, як і раніше, буде стикатися з сильними перешкодами. На 2020 р. прогнозується зростання на 3,0%, однак воно буде залежати від ослаблення торгових суперечок.

Як зазначив генеральний директор СОТ Роберту Азеведу, погіршення прогнозу не повинно дивувати, зважаючи на високу напругу в сфері торгівлі.

“Торгівля не може грати свою повну роль в стимулюванні зростання, коли ми спостерігаємо такий високий рівень невизначеності. Ми все гостріше потребуємо того, щоб дозволити напруженість і зосередитися на намічений позитивний шлях вперед для глобальної торгівлі, яка відповідає реальним викликам в сучасній економіці, таким як технологічна революція і необхідність створення робочих місць і прискорення розвитку. Члени СОТ працюють над цим і обговорюють способи зміцнення і захисту торгової системи”, – сказав він.

Експерти СОТ зазначають, що зростання світової торгівлі у 2018 р. було обмежене рядом факторів, серед яких нові тарифи і заходи у відповідь, більш слабке зростання світової економіки, нестабільність на фінансових ринках і більш жорсткі грошові умови в розвинених країнах. За прогнозом СОТ, зростання світового ВВП сповільнюється з 2,9% в 2018 році до 2,6% в 2019 і 2020 роках.

За даними СОТ, у 2018 році номінальний світовий експорт товарів склав  $19,48 трлн, що на 10% більше, ніж у попередньому році. Зростання було викликано почасти підвищенням цін на нафту, які виросли приблизно на 20%. Вартість торгівлі комерційними послугами зросла майже так само: експорт склав $5,80 трлн в 2018 р., що на 8% більше, ніж в попередньому році.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив свій жовтневий прогноз росту світового ВВП з 3,7% до 3,5%. У 2020 р. МВФ очікує зростання світової економіки на 3,6%.

В свою чергу, Світовий банк погіршив прогноз зростання світової економіки на 2019 рік – з 3% до 2,9%. В 2020-2021 роках зростання світової економіки сповільниться до 2,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram