Новини
18 Вересня 2023
325

Україна подасть позов до СОТ

Країна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною через заборону імпорту зерна

Україна подасть позов до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Угорщину та Словаччину через відмову скасувати заборону на імпорт української агропродукції, сказав в інтерв’ю Politico заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

“Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси”, — сказав Качка.

Він зазначив, що Київ також готується відповісти на експорт польських овочів і фруктів. Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною у СОТ, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

Три країни виступили проти рішення Єврокомісії щодо дозволу продажу українського збіжжя на території ЄС, прийнятого 15 вересня. Польща, Угорщина та Словаччина заявили, що введуть власні заборони на експорт українського зерна після винесеного рішення Єврокомісії.

“У наших очах ці заходи Угорщини та Польщі є заявою про повну недовіру до Європейської комісії”, — підкреслив торговий представник.

За його словами, непокора Брюсселю з боку трьох східноєвропейських країн була не лише внутрішньою справою ЄС, але й викликала те, що він назвав “найбільшим системним занепокоєнням” — чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти тому, що Брюссель говорить від імені ЄС.

“Протягом багатьох років Європейська комісія була організатором торговельних перемовин та інституцією торговельної політики для всього ЄС. І ми раніше працювали на цій основі”, — зазначив політик.

Качка підкреслив, що системний підхід щодо ігнорування позиції інституцій ЄС з боку Будапешта і Варшави буде “проблемою для ЄС загалом” через відсутність єдності.

“Я думаю, що весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС поводяться щодо торгових партнерів і власного союзу, тому що це може вплинути й на інші країни”, — підсумував Качка.

Нагадаємо, як змінилися ціни на продукти в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram