Новини
9 Квітня 2020
1 129

СОТ: У 2020 році очікується спад світової торгівлі від 13% до 32%

Найбільші продовольчі компанії світу прогнозують збільшення людей, що голодують до 1,6 мільярда осіб

У 2020 році спад світової торгівлі коливатиметься у межах 13-32%, оскільки пандемія COVID-19 впливає на нормальну економічну активність у всьому світі, про це йдеться у доповіді Світової організації торгівлі (СОТ).

“Невизначеність впливу коронавірусної кризи на економіку зберігається, тому спад, ймовірно, перевищить спад торгівлі, викликаний глобальною фінансовою кризою 2008-2009 років”, – йдеться у доповіді. Відновлення торгівлі прогнозується на 21-24% лише у 2021 році. “При цьому результат  залежатиме від тривалості спалаху коронавірусу та ефективності відповідних заходів”, – зазначили в організації.

За даними СОТ, торгівля, ймовірно, падатиме сильніше в секторах зі складними ланцюжками ціноутворення, особливо в галузі електроніки та автомобільної продукції. COVID-19 може безпосередньо вплинути на торгівлю послугами через обмеження на перевезення та поїздки.

За словами генерального директора СОТ Роберто Азеведо, ця криза, в першу чергу, є кризою в галузі охорони здоров’я, яка змусила уряди прийняти безпрецедентні заходи захисту життя людей. “Неминуче скорочення торгівлі та виробництва матиме болючі наслідки для домашніх господарств і підприємств”, – наголосив він.

Тим часом, якщо уряди різних країн не приймуть належних заходів щодо відновлення світового постачання продовольства, які підірвані пандемією коронавірусу, то число осіб, що голодують у світі може зрости у два рази – до 1,6 млрд, повідомляє видання The Guardian з посиланням на лист найбільших продовольчих компаній на адресу G7 і G20.

“Не буде складно уявити собі сценарії, при яких число людей, які щодня страждають від голоду (а це вже понад 800 млн), подвоїться за наступні місяці, з величезним ризиком збільшення масштабів недоїдання та затримки росту дітей”, – йдеться у повідомленні.

Таким чином, автори листа закликають уряди країн забезпечити свободу торгівлі сільськогосподарськими товарами та не закривати порти й кордони для цієї продукції, а також просять, щоб великі країни-експортери подібних товарів гарантували продовження повноцінних постачань на міжнародні ринки.

А ще вони вказують на необхідність інвестувати в локальне виробництво продовольства, навчання фермерів та інших працівників харчової промисловості. “Також потрібно створювати системи фінансового захисту, складати програми адресної продовольчої допомоги за участю урядів, приватного сектора та благодійних організацій”, – зазначається у повідомленні.

Укладачі листа також закликали надати країнам, що розвиваються негайну фінансову підтримку, яка не повинна зводитися лише до полегшення їх боргового тягаря. The Guardian зазначає, що компанії, які підписали цей лист, також роблять внесок у боротьбу з кризою. Зокрема, компанія Nestle співпрацює з Міжнародним Червоним Хрестом, жертвуючи продовольство, лікувальне харчування та воду у пляшках, а також направила 8,2 млн фунтів стерлінгів країнам, що найбільше потребують.

Раніше Investory News писали, що МВФ готовий виділити $50 млрд на боротьбу з коронавірусом. Кошти виділять для допомоги бідним та з середнім рівнем доходу країнам і слабкою системою охорони здоров’я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram