Новини
26 Жовтня 2020
985

Рахункова палата вперше за історію незалежності провела аудит Верховної Ради

Перевірки не проводилися жодного разу з 1991 року

Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежності України аудит Верховної Ради України (ВРУ). Звіт щодо результатів аудиту був затверджений на засіданні Рахункової палати, повідомляє прес-служба відомства.

“Це перший аудит в історії — Верховна Рада не перевірялася жодного разу за часи незалежності нашої держави. Ми охопили сім років — 2013-2019 рр., щоб не було упередженості. Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти та як відбувалося управління державним майном Апаратом Верховної Ради”, — розповів голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Зазначається, що за 2013-2019 рр. апаратом Ради, управлінням справами апарату парламенту, а також підприємствами, установами та організаціями їх сфери управління було використано 7,7 млрд грн коштів державного бюджету та майже 114 млн грн коштів місцевих бюджетів.

“Основна частина коштів, які були використані за сім років, пішла на здійснення законотворчої діяльності парламенту (51%), обслуговування та організаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення Верховної Ради (44%), фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу, висвітлення діяльності парламенту через ЗМІ, а також розвиток електронного урядування (5%)”, — йдеться у повідомленні.

Аудитори зазначають, що у 2014-2017 рр. кошториси Верховної Ради не затверджувалися, а на 2013 і 2019 рр. були затверджені з порушенням термінів. Звіти про виконання кошторисів ВРУ не розглядалися Парламентом.

Через відсутність своєчасного ініціювання перерозподілу бюджетних асигнувань на кінець 2013-2019 рр. невикористані понад 475 млн грн.

В Управлінні справами Апарату Верховної Ради України, а також на підпорядкованих підприємствах, установах та організаціях, станом на 1 січня 2020 р. рахувалось нерухоме майно загальною залишковою вартістю понад 2,4 млрд грн і транспортні засоби — на 19,8 млн грн.

Водночас аудит встановив, що на 5,7% загальної площі земельних ділянок відсутні правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками.

Також Рахункова палата за результатами аудиту надала Раді низку рекомендацій, спрямованих на усунення виявлених порушень та недоліків, вдосконалення системи внутрішнього контролю та аудиту, управління держмайном.

Зокрема, парламенту рекомендовано затвердити постановою положення про апарат ВРУ, вдосконалити ряд законодавчих актів, в тому числі з управління держмайном, оплаті праці в держсекторі, механізму здійснення виплат, передбачених депутатам парламенту на оренду житла.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив і передав парламенту на розгляд у другому читанні варіант законопроекту про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ). СБУ залишили можливість проводити контррозвідувальну діяльність у сфері економіки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram