Новини
29 Травня 2020
1 142

П’ять речей, які пандемія змінить на краще в аеропортах

Термінали стануть просторішими, а черги на огляд ручної поклажі взагалі зникнуть

Видання CNBC розбиралося, як зміняться аеропорти в пост-пандемічний світ, і знайшло як мінімум п’ять доказів того, що вони стануть кращими, а точніше — технологічнішими.

Безконтактні технології. Передбачається, що через пандемію аеропорти перейдуть на безконтактні технології швидше. “Інновації, які повинні були з’явитися через п’ять років, з’являться вже через п’ять місяців і залишаться назавжди”, — сказав Ібрагім Ібрагім, керуючий директор Portland Design, консалтингової компанії, яка спеціалізується на дизайні аеропортів.

Для перевірки особистості пасажирів замість паспортів і водійських прав будуть сканувати райдужну оболонку ока або використовувати систему розпізнавання осіб.

Перший біометричний термінал був відкритий в міжнародному аеропорту Атланти ще в кінці 2018 р. Дослідження показали, що 72% пасажирів віддають перевагу саме такому типу перевірки.

Під час посадки важливу роль будуть грати мобільні телефони. “Мобільний телефон стане пультом дистанційного керування вашої подорожі”, — розповів віце-президент компанії Sita, яка надає авіації телекомунікаційні та IT-послуги, Ендрю О’Коннор.

“Ви зможете реєструватися і відстежувати багаж через мобільний додаток, не контактуючи з поверхнями”, — пояснив він.

Sita передбачає, що всі перевірки пасажирів будуть відбуватися в русі та за лічені секунди. Технологія компанії Smart Path, яка заснована на розпізнаванні лицьових біометричних даних, вже використовується в Афінах, місті Доха, Маскаті, Орландо, Маямі та Бостоні.

У міжнародному аеропорту Дубая є “розумний тунель”, який використовує біометричні сканери для імміграційного контролю. З його допомогою пасажири можуть пройти перевірку за 15 секунд.

Ніяких черг на огляд ручної поклажі. Щоб позбутися черг, служби безпеки в аеропортах дозволять пасажирам обирати та бронювати час перевірки.

“Ця стратегія дозволить аеропортам передбачити й управляти пасажирськими потоками, допомагаючи їм мінімізувати контакти з іншими людьми та забрудненими поверхнями”, — пояснив Том Хадсон, який розробляє проекти аеропортів для архітектурної фірми Gensler.

Дезінфекція багажу і людей. Ручна поклажа, а також самі контейнери будуть дезінфікувати за допомогою ультрафіолетового випромінювання прямо в рентгенівському апараті служби безпеки.

Обробляти будуть не тільки сумки, але й самих пасажирів, зазначають експерти. Так, наприклад, Міжнародний аеропорт Гонконгу проводить випробування кабіни для дезінфекції всього тіла, яка займає близько 40 секунд.

На фото: аеропорт Чангі (Сінгапур)

Гонконг почав використовувати розумних роботів для очищення повітря, які вбивають до 99,99% бактерій та вірусів. Сінгапурський аеропорт Чангі почав прибирати термінал у 2 рази частіше і покрив поручні, кнопки ліфтів і ручки візків дезинфікуючим засобом.

Міжнародний аеропорт Кентуккі в Луісвіллі в чотири рази збільшив кількість станцій дезінфекції рук по всьому терміналу та замінив понад 100 ручних дозаторів мила в туалетах на автоматичні.

Більш спокійні та просторі термінали. Ібрагім передбачає, що спрощені процеси реєстрації та огляду поліпшать настрій пасажирів, дозволять їм відчувати менше стресу й частіше здійснювати покупки в зонах відпочинку та безмитної торгівлі.

“Введення систем безконтактних електронних платежів призведе до того, що завантаження на касах знизиться. Як наслідок, черги перестануть бути повсюдною проблемою”, — сказав він.

“Крім того, зроблені покупки можуть передаватися роботом. Ми пожертвуємо значним числом робочих місць для забезпечення безпеки”, — зазначає виконавчий директор консалтингової агенції з маркетингу BrainReserve Фейс Попкорн.

Пасажири все ще можуть поговорити з живими людьми, навіть якщо вони не присутні поруч фізично. Аеропорт Луісвілля встановив віртуальний інформаційний стенд, де пасажири можуть поставити свої запитання співробітнику довідкової служби по відеозв’язку.

Аеропорти перестануть бути розсадниками інфекцій. Etihad Airways проводить випробування апаратів в міжнародному аеропорту Абу-Дабі, які відстежують температуру тіла, частоту серцевих скорочень і дихання співробітників. Інші авіакомпанії будуть проводити скринінги за допомогою камер з тепловізором.

Співробітники міжнародного аеропорту Хамад в Досі будуть носити “розумні” шоломи, які виміряють температуру тіла за допомогою тепловізорів, штучного інтелекту та доповненої реальності.

Однак ці заходи не є надійними, кажуть експерти. Оскільки хвороба може проходити безсимптомно, при огляді в аеропорту можна буде відсіяти тільки найочевидніші випадки.

Крім того, деякі аеропорти почали вводити обов’язкове тестування для всіх пасажирів, хто прибуває. Наприклад, пасажири аеропорту в Гонконзі повинні надати зразки слини й дочекатися результату тесту, перш ніж зайти на борт.

Раніше Investory News писали, які світова авіаіндустрія вводить правила та як готується до масштабних змін, що чекають на неї з відновленням авіаперевезень після майже тримісячного простою.

Як відомо, американська авіакомпанія Frontier Airlines буде брати додаткову плату з пасажирів, які хочуть, щоб сусіднє місце залишалося вільним. Це буде коштувати від $39 до $89 в залежності від рейсу. Докладніше про новинки в авіакомпаніях тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram