Новини
31 Жовтня 2023
263

Аеропорт Праги поповниться новими будівлями

Проєкт розроблено студією MVRDV спільно з Netherland Airport Consultants

Голландська студія MVRDV спільно з інженерною компанією Netherland Airport Consultants виграла архітектурний конкурс з розширення Термінала 1 празького аеропорту імені Вацлава Гавела, пише Ліга.

Проєкт називається “Чеські ліхтарі”. Термінал 1 розширять трьома новими будівлями, в яких розташуються центральна зона безпеки аеропорту, бізнес- та VIP-зали та вертипорт. На іншому кінці кільцевої дороги аеропорту побудують готель, конференц-центр та паркінг.

Екстер’єр будівель буде “задрапірований” скляними панелями, які будуть підсвічуватися та транслюватимуть супутникове зображення Чехії. Це друковане скло має в собі фотоелектричні елементи, завдяки яким можуть генерувати частину електрики, яку використовує будівля.

Зокрема, таке скло міститиме запрограмовані елементи освітлення, за допомогою яких можна буде передавати в будівлю інформацію про різноманітні події в країні. А також скляні панелі роблять проєкт більш стійким, зменшуючи сонячне випромінювання в стратегічних точках.

Нові будівлі Термінала 1 стануть першими елементами аеропорту, які пасажири будуть бачити після прибуття. Оскільки фасад термінала виходить як на кільцеву дорогу аеропорту, так і на аеродром. Дві нові будівлі розроблені так, щоб бути максимально прозорими. Таким чином, пасажири зможуть бачити протилежну сторону крізь скляну будівлю.

У внутрішніх двориках між будівлями густо висадять місцеву рослинність, створюючи вигляд густого лісу з кожного боку зони безпеки.

Першу будівлю спланували так, щоб проходження безпекового контролю відбувалося безперебійно: доступ до вертипорту, бізнес- та VIP-зали розташовані на першому поверсі, щоб між ними не було зміни поверхів або непрозорих барʼєрів.

У MVRDV заявляють, що завдяки такому підходу пасажирам завжди буде видно аеродром. Разом із видом на природу з обох боків будівлі це допоможе мінімізувати стрес мандрівників, які пересуваються аеропортом.

Друга будівля буде “близнюком” першої — вона матиме схожий розмір і таку ж структуру. Команда проєктувальників вважає, що прямий вихід з цієї будівлі на аеродром виявиться надзвичайно цінним у майбутньому, оскільки аеропорт продовжує розширюватися. Адже цю територію можна буде легко перетворити на зони для обслуговування аеропорту, уникаючи дорогої реконструкції.

З іншого боку бульвару аеропорту, буде третя будівля з конференц-залом і готелем на паркінгу. Автори проєкту скористались клиноподібною формою споруди та розробили дизайн п’ятиповерхового вхідного вестибюля у куті будівлі, який вітатиме відвідувачів.

“У більшості випадків досвід відвідувачів аеропорту відірваний від відчуття місця або відчуття якого-небудь контролю для мандрівника. У Празі це скоро буде по-іншому. Проходячи повз безпековий контроль, ви будете оточені природою чеського ландшафту — на стелі, яка показує зелені краєвиди, і у внутрішніх двориках поблизу, де будуть рости рослини з чеського біотопу. Цей досвід дасть відчуття спокою та контролю”, — каже партнер-засновник MVRDV Віні Маас.

Нагадаємо, Corendon Airlines запроваджує місця тільки для дорослих.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram