Герої
6 Лютого 2020
1 385

Правила бізнесу Олександра Кардакова: Не копіюйте чужі ідеї та бізнес-моделі – вони заздалегідь програшні

Історія успіху та погляди на життя бізнесмена, ім’я якого давно стало синонімом поняття інновацій та високих технологій в Україні

Олександр Кардаков — український IT-бізнесмен, експерт з кібербезпеки, основоположник більше десятка проектів як комерційного, так і громадсько-політичного напрямків.


Цікаві факти про Олександра Кардакова:

✔️Олександр Кардаков народився 5 жовтня 1964 року в місті Світловодськ у родині інженерів-енергетиків.

✔️У 1987 році закінчив факультет електронної техніки Київського політехнічного інституту, здобувши кваліфікацію інженера електронної техніки.

✔️Перша робота у 1987 — інженер-налагоджувальник КСЕСС, м. Київ.

✔️У 1990 році ним була заснована компанія “Інформаційні комп’ютерні системи” (ICS). Вона займалася впровадженням САПР, розробкою програмного забезпечення та апаратних засобів автоматизації в радіоелектронній промисловості. ICS дала життя двом найбільшим гравцям ринку інформаційних технологій та телекомунікацій — компаніям “Інком” і “Датагруп”.

✔️2003 року отримав нагороду “Людина року” в номінації “За найбільший внесок у розвиток ринку системної інтеграції”. У 2007 році нагороджений званням “Людина року”, як особа, що найбільшою мірою вплинула на розвиток ІТ-ринку України.

✔️Цього ж року заснував групу компаній “Октава Капітал” (управління активами), активи якої диверсифіковані в різних секторах економіки: IT-дистрибуція (“Мегатрейд”), криптографія (“Автор”), послуги (Accord Group, “Октава Кіберзахист”).

✔️Влітку 2011 року відкрив промисловий розплідник декоративних рослин MegaPlant.

✔️Працював над ліквідацією наслідків кібератак у листопаді-грудні 2016 року. Відновив роботу п’яти держустанов. Також ліквідував наслідки масштабної атаки вірусу Petya у 2017 році.

✔️У 2018 році заснував компанію “Октава Кіберзахист”.

✔️Безпартійний. Однак був кандидатом в депутати Одеської обласної ради від партії “Солідарність-БПП” на місцевих виборах в 2015 році. У передвиборних листівках називав себе членом команди Михайла Саакашвілі.

✔️Колекціонує давньоримські монети, викарбувані при династії Северів. У його колекції кілька тисяч примірників. Полюбляє мандрувати, займається дайвінгом та морською рибалкою. Захоплюється ландшафтним дизайном.


Фото: Facebook-сторінка Олександра Кардакова

Олександр Кардаков про управління

Щоб розвиватися навіть у важкі періоди, голова компанії повинен мислити інноваційно та займати проактивну позицію.

Завдання інноваційного лідера — знайти перспективні напрямки для інвестицій і підібрати людей, які зможуть реалізувати стратегію розвитку.

Бізнесом потрібно управляти так, щоб не заважати йому розвиватися.

Чим більше рішень приймає менеджер, тим вони стають все більш успішними.

Кожен переслідує свої інтереси. Якщо у людини інтереси на певний проміжок збігаються з моїми — ми працюємо. Основна помилка будь-якого керівника — вчасно не розпізнати, коли інтереси перестали збігатися.

Про успіх

Успішним можна стати лише в команді, де кожен має чітко розуміти свою мету.

Про професіоналізм

Будьте професіоналом. Спочатку потрібно освоїти професію, а вже потім будувати бізнес в обраній галузі.

Знайте досконально свій ринок і відчувайте тенденції.

Зрозумійте, що ви працюєте для клієнта. Не для інвестора, не для друзів, не для себе. Будьте знайомі з вашими основними клієнтами та їх потребами.

Знайте основи економіки.

Скептично ставтеся до порад “бувалих”.

Сформулюйте свою унікальність і розкажіть про неї іншим.

Критично ставтеся до перших успіхів. Не “зловіть зірку”.

Я не можу займатися новою темою, якщо я її не люблю. Це як в старому анекдоті: треба займатися тим, що подобається, а не механічною роботою.

Багатозадачність? Я ніколи і нічого не записую. Я беру стільки завдань, скільки здатний запам’ятати. Якщо у мене починається переповнення в голові, я намагаюся їх або віддати комусь, або закрити. Навіть якщо акуратно записати 150 завдань, то ніхто їх поодинці виконати не зможе, навіть самий багатозадачний.

Фото: Facebook-сторінка Олександра Кардакова

Про бізнес-моделі

Не копіюйте чужі ідеї та бізнес-моделі – вони заздалегідь програшні. Ви завжди будете наздоганяти.

Виграш – завжди на стику декількох галузей і кількох ідей.

Про бізнес-освіту

Кращий варіант — це коли ти туди приходиш зі своїм досвідом і з тобою ділиться досвідом ще хто-небудь. В результаті ти не тільки можеш компенсувати нестачу в освіті, а й систематизувати ті навички, які отримав з різних джерел.

Потрібно йти на MBA з не менш ніж десятирічним досвідом, в тому числі п’ятирічним на керівній посаді. Звичайно, коли з тобою “вчаться” двадцятирічні дівчата, це радує око, але користі ні їм, ні іншим від цього абсолютно ніякої.

Інша справа, коли ти спілкуєшся з рівними тобі — аналогічні завдання і проблеми, такі ж життєві ситуації, кейси, і їх можна обговорити. Це дуже корисно. Як спортсмен з кожним разом збільшує дистанцію, додаючи навантаження, так і менеджер — розвиває здатність приймати управлінські рішення.

Про кризи

Будь-яка криза — це вікно можливостей, що дозволяє бізнесу знайти цінний досвід та визначити нові цілі.

Про ризик

Якщо не готовий ризикнути, то нічого не вийде.

Про IT-ринок

IT-ринок будували ентузіасти, добре навчені інженери. Оскільки у них не було галузевих стереотипів, вони придумали їх самі та втілили в інноваційні практики.

IT допомагає будь-якому бізнесу бути більш ефективним.

Про стартапи

Найбільш провальні стартапи – соціальні. Визначтеся – ви соціальний працівник чи бізнесмен.

Про кібербезпеку

У нас глибоко цифривізовані всього дві сфери — банківський сектор та мобільний зв’язок, отже, кібербезпека тут на належному рівні. У всіх інших сферах, включаючи державні структури, захист кульгає.

На ринку є місце для 2-3 компаній, які професійно займаються кіберзахистом. Може, хтось прийде з-за кордону.

Фото: Facebook-сторінка Олександра Кардакова

Про партнерів

Поважайте своїх партнерів і розумійте їхні інтереси.

Про репутацію

Тримайте дане слово. Репутація заробляється один раз у житті.

Про гроші

Поважайте чужі гроші.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram