Герої
16 Березня 2020
2 499

Правила бізнесу Ігоря Ніконова: У всього має бути ефективний господар

Як побудувати бізнес на найбільш ризиковому ринку та зберегти репутацію 

UNIT.City

В центрі інноваційного ІТ-містечка UNIT.City росте житловий квартал UNIT.Home. Це новий концепт українського життя поміж концентрації компаній, стартапів, студентів, фахівців та дослідницьких лабораторій. Цей комплекс дає можливість стати частиною унікальної бізнес-спільноти, щоб швидко рости, створювати нові інноваційні продукти та вдосконалювати існуючи. Один з головних девелоперів проекту –компанія KAN Development, створена Ігорем Ніконовим.

Ігор Ніконов – український бізнесмен. Засновник та почесний президент девелоперської компанії KAN Development. Спільно зі своїми партнерами компанія розвиває одночасно понад 15 проектів. Найвідоміші проекти Комфорт Таун, Файна Таун, Мережа А+, Respublica, Tower, UNIT.City, UNIT.Home, IQ Business Center, Ocean Plaza, Diamond Hill, Parkove Misto, АРЕНА СІТІ, ARENA Entertaiment, Pechersk School International Kyiv, Senator Business Center, Central Park, Dominant.

Підприємець входить до списку найбагатших людей України, де посідає 72 місце зі статками у $90 млн за версією журналу “НВ” у 2019 році.


Про девелоперів

Бізнесмен вбачає відповідального девелопера, як такого, що “повинен планувати проект на 50 років вперед, продумуючи не тільки будівництво, а й експлуатацію комплексу. З огляду на те, що в Україні поки немає професійних керуючих компаній, то і відповідальність за управління девелопер повинен брати на себе. Категорично не можна продавати комерційні площі. Тільки так є можливість гарантувати присутність і якість всіх функцій. Навіть питання організації дозвілля мешканців комплексу — це сфера відповідальності девелопера, який не тільки створює дитячі майданчики, але запрошує тренера та пропонує жителям йогу або ушу, футбол або воркаут”. (НВ, 17.12.2019)

Про економіку

Ігор Ніконов вважає, що найбільш маржинальна економіка – промислова. “Для виробництва кінцевого продукту в промисловості задіяно багато учасників – від постачальників сировини до постачальників програмних продуктів. Наприклад, щоб створити завод по складанню автомобілів, потрібно багато суміжних підприємств. Правильніше, щоб всі ці підприємства знаходилися в безпосередній близькості від основного виробництва, тобто створювалися виробничі кластери. Розумієте, який це потенціал для розвитку економіки? І не потрібно “придумувати велосипед” – є успішна світова практика створення індустріальних парків. Це території, в яких дуже спрощена дозвільна система, створена інфраструктура і є різні пільги для резидентів. Пільги, зрозуміло, тимчасові, але вони дають інвестору стимул прийняти рішення на користь будівництва у нас цих підприємств. Ще одна перспективна галузь — переробка агропродукції. І звичайно ж, інфраструктурні проекти. Але і тут для розвитку і залучення інвестицій потрібна державна стратегія розвитку та підтримки”. (КиевVласть, 10.03.2020).

Стимулювати економіку потрібно за допомогою пільг, “пільга, що дозволяє не сплачувати податок на прибуток впродовж п’яти років, була б доречна для всіх новостворених українських заводів. Для країни це дуже мала поступка, але для бізнесу – величезний стимул”. (Бізнес, 03.02.2020)

З дружиною Іванною

Про інвесторів та інвестиції

Підприємець вважає, що “у нас в країні інвестор прирівняний до якогось благодійника, який прийде сюди витрачати свої гроші, нічого не отримуючи взамін… Потрібно тверезо подивитися на речі: будь-який інвестор зацікавлений в прибутку, нічого іншого для сприятливого інвестиційного клімату бути не може”. (КиевVласть, 10.03.2020).

Бізнесмен вважає, що “в інтересах України створити та підтримувати внутрішнього виробника. Чого ми боїмося? У нас сьогодні все одно практично нічого немає. Дайте пільгові умови – наприклад, звільніть від сплати корпоративного податку на 10 років, але з умовою про рівень зарплати для персоналу та кількість робочих місць. Кому від цього гірше? Адже в бюджет все одно буде регулярно йти ПДВ, податки та відрахування з фонду заробітної плати. Більш того, люди почнуть біля цього виробництва обживатися, їм не доведеться шукати кращої долі за кордоном”. (КиевVласть, 20.02.2020)

Також для залучення інвесторів “дуже вигідна тема – продаж інвестиційних паспортів. Багато багатих людей з Казахстану, Росії, Білорусі, Молдови та інших країн пострадянського простору не проти приїхати до нас. Продайте їм за пів мільйона доларів інвестпаспорт. Вони куплять в Україні квартири, потім побачать, що тут бізнес вести краще, ніж в Росії …” (КиевVласть, 20.02.2020)

Про іноземних партнерів Ніконов говорить наступне: “Я досі не залучаю іноземних партнерів. По-перше, в мене є власні можливості та немає потреби значно розширюватися. По-друге, ризики я готовий нести сам або з людьми, які їх розуміють і приймають. А іноземним партнерам складно пояснити суть українських ризиків. Як партнер, я повинен гарантувати іноземному бізнесменові успіх інвестування і сам бути впевненим, що цей успіх станеться”. (Бізнес 03.02.2020)

Ключовим у залученні іноземних інвесторів є “репутація, активи та, звичайно, віра в те, що робиш. Я не хочу, щоб іноземні партнери говорили, що їх обманули. Хоча в бізнесі близько 90% усіх спорів стосуються того, що хтось когось надурив. Але рідко цей обман буває свідомим наміром. Найчастіше провали обумовлені некомпетентністю, надмірною самовпевненістю, а також форс-мажорними обставинами”. (Бізнес, 03.02.2020)

Один з проектів компанії KAN – Tetris Hall

Про ринок землі

“Майбутнє за великими корпораціями, це світова тенденція, і фермери можуть працювати з ними разом. Існує дуже багато видів нішевих продуктів харчування, якими великі корпорації не займаються – еко продукція, ягоди, немасові овочі. Це перспективна ніша для фермерів. Хочу, щоб все-таки перестали спекулювати в питанні відкритого ринку землі та робити людей рабами, бо вони реально такими і є в ситуації, коли свою ж власність продати не можуть”. (КиевVласть, 10.03.2020)

Про бізнес

“Щоб мати сейсмостійкий бізнес, бізнес-модель повинна будуватися на одному головному правилі: девелопер не повинен забирати гроші, поки не ввів чергу в експлуатацію. Якщо це питання вирішити на законодавчому рівні, багатьох проблем можна уникнути”. (The Page, 26.12.2019)

Ніконов не вбачає можливості для суміщення бізнесу з владними повноваженнями адже “бути бізнесменом та чиновником неможливо, тому що така людина вразлива та слабка і як бізнесмен, і як представник влади. Щоб бути ефективним в кріслі чиновника, людина повинна бути вільна від ризику втратити свій бізнес. Я це все пережив, коли працював в КМДА. За півтора року в мене бізнес впав у 2 рази та мені знадобилося три роки, щоб вийти тільки на рівень до падіння. Мені дуже важливо робити те, до чого я можу доторкнтися та що я можу побачити. У владі це дуже малоймовірно”. (КиевVласть, 20.02.2020)

“Я спокійно тримаю гроші в Ощадбанку і не думаю, що він може зникнути. Впевнений, з ним нічого не трапиться, на відміну від грошей на іноземних рахунках”. (Бізнес, 03.02.2020)

Про майбутнє

“Майбутнє за індустріальними парками. На території Києва величезна кількість старих підприємств, які не працюють. Наприклад, завод “Більшовик”, “Радикал”. Теличка – це взагалі клондайк. Саме на таких територіях слід створити точки прикладання робочої сили – індустріальні парки. Це вигідно, як інвестору, так і місту. Інвестор зможе заробляти на всій створеній ним інфраструктурі. А місто отримає робочу екосистему, яка не завантажує транспортні артерії. Більш того сукупність різноманітного бізнесу на одному майданчику дозволяє генерувати нові ідеї та нові бізнеси. Це і є шлях розвитку. Це створює майбутнє”.(КиевVласть, 20.02.2020)

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram