Драйв
11 Жовтня 2019
2 750

Перші заробітки: З чого починали українські мільйонери

Investory News підготували добірку цікавих фактів про те, як отримали свої перші гроші відомі українські багатії

Українські багатії не завжди були тими, ким вони є сьогодні, і кожен з них починав свій шлях до мільйонних та мільярдних капіталів по-різному. Але історії цих 15 бізнесменів ще раз демонструють, що шлях до успіху буває дуже тернистим, а успіх залежить тільки від нас самих. Ну хіба що в деяких випадках — від вдачі.

Рінат Ахметов: перший мільйон — на вугіллі й коксі

Фото: shakhtar.com

Життя мільярдера не завжди було таким заможним, як нині. В одному зі своїх нечастих виступів Рінат Леонідович розповів, що він з бідної сім’ї: “Жили ми в будинку на 20 квадратних метрів. Спали ми на підлозі, на розкладачці. Туалет був на вулиці, вмивалися ми теж на вулиці, з кухля”. А починав він свій бізнес-шлях у 1995 році, коли була створена компанія АРС, що займалася вугіллям і коксом. “У ті роки я заробив перший мільйон”, — розповідав Ахметов.

Ігор Коломойський здавав склотару

Першим самостійним заробітком Ігоря Коломойського, що ріс у Дніпрі в родині працівниці інституту “Промбудпроект” і робітника Дніпропетровського меткомбінату імені Петровського, була здача порожньої склотари. Про це він розповідав в інтерв’ю Дмитру Гордону: “Перший ґешефт, якщо це можна назвати ґешефтом, — ми років в 10-11 зібрали пляшки біля стадіону “Метеор”, а потім здали їх. Пляшки переночували в балці, у нас було затишне місце, тому що якби батьки дізналися, був би великий скандал”. А вже в середині 1980-х Коломойський разом зі своїми майбутніми бізнес-партнерами Олексієм Мартиновим і Геннадієм Боголюбовим працював у торговому кооперативі “Фіаніт”, а згодом вони заснували фірму “Сентоза”. Заробляли на закупівлі-продажі оргтехніки з Москви. А вже після розпаду СРСР партнери почали торгувати нафтою, феросплавами і товарами загального споживання.

Костянтин Жеваго починав з купівлі-продажу цінних паперів

Інформації про шлях бізнесмена до багатства, як і більшості українських мільярдерів, у відкритих джерелах дуже мало. Відомо лише, що вже на другому курсі Київського державного економічного університету він розпочав ділову кар’єру відразу з посади фінансового директора ЗАТ “Фінанси і Кредит”. У 2007-му році в одному із небагатьох своїх інтерв’ю Жеваго розповідав: “Я починав з купівлі-продажу цінних паперів в період ваучерної приватизації, яка стартувала в Україні в 1993 році. Перші гроші ми з партнерами отримали завдяки скупці дрібних пакетів акцій. Потім консолідували їх і перетворювали в великі пакети. Це були компанії споживчого сектора: пивні, тютюнові, олійно-жирові. Потім продавали ці пакети іноземним компаніям і стратегічним інвесторам, які прийшли на Україну, оскільки чітко розуміли, що незалежно ні від чого, хоч би якою була економічна ситуація в країні, 50-мільйонний народ не перестане пити пиво, курити сигарети, споживати хлібобулочні вироби або масло”.

Вадим Новинський заробляв на курсових

Фото: УНІАН

Засновник “Смарт-груп” Вадим Новинський закінчив Ленінградську академію цивільної авіації за спеціальністю інженер з управління повітряним рухом. Навчався він старанно, тож, як повідомляє преса, до нього зверталися заочники, для яких він за гроші писав курсові роботи. А на початку 90-х, згідно з даними Forbes, організував бізнес: купував в Карелії газетний папір, продавав його в Болгарії, на вторговані гроші купував в Україні “запорожці” і продавав їх в Карелії. “Через чотири роки після закінчення Академії цивільної авіації працював авіадиспетчером, потім повернувся в цю ж академію — на кафедру систем управління та обчислювальної техніки. Два роки пропрацював, але коли відкрилося вікно можливостей займатися бізнесом, якісь нові перспективи, я вирішив ризикнути і в бізнес пішов”, — розповів бізнесмен в одному зі своїх інтерв’ю.

Віктор Пінчук заробляв на хорошій поведінці

“Перші свої гроші я … колекціонував! У нас з дідусем була домовленість, що він мені дає ювілейні рублі — металеві! за хорошу поведінку. І він мене преміював, тобто матеріально мотивував. Я завжди прагнув заробляти! Наприклад, в студентські роки працював лаборантом на пів ставки, потім влаштувався сторожем на авторемонтному заводі… На ніч брав з собою підручники та робив курсові. Я там працював і отримував від цього задоволення”, — так згадував свої перші заробітки Віктор Пінчук. А після завершення другого курсу інституту він поїхав у Тюмень, де влаштувався у будівельний загін, де й освоїв спеціальність бетонника. Працював також і різьбярем холодного металу на заводі Карла Лібкнехта, “Нижньодніпровський трубопрокатний завод”, який належить йому сьогодні.

Петро Порошенко заробляв на укладенні контактів

В дитинстві Петро Олексійович мріяв стати моряком, але дипломатична кар’єра все ж видалась йому більш престижною. Першою роботою власника корпорації “Рошен” ще під час навчання в університеті стало власне підприємство “Центр сервіс”, яке допомагало укладати й оплачувати контракти. За свої послуги компанія брала 0,5-1,5% від суми контракту. Що дозволило молодому бізнесмену придбати вже на 5-му курсі автомобіль “Волга”. Згодом Петро Порошенко почав закуповувати дефіцитні на той час товари, зокрема, какао-боби й спеції, яких тоді не вистачало на виробництвах.

Олександр Ярославський боровся з розкраданням соціалістичної власності

Після служби в лавах Радянської Армії Олександр Ярославський навчався на юридичних курсах при МВС і працював інспектором в харківському відділі по боротьбі з розкраданнями соціалістичної власності. У 1989 році закінчив аспірантуру Одеського технологічного інституту, паралельно працював в Харківському харчовому інституті. А на запитання, як він заробив свої найперші гроші, мільйонер в одному зі своїх інтерв’ю відповів: “Я віяв зерно на току. Мені було 9 років. За сезон мені заплатили близько 25 рублів і видали 6 мішків зерна”.

Сергій Тігіпко заробляв на кафе і дискотеках у гуртожитку

Свої перші гроші Сергій Тігіпко заробив під час навчання в Дніпропетровському металургійному інституті. Згідно з відкритою інформації, він заснував у гуртожитку кафе-клуб і проводив там студентські дискотеки. Також майбутній мільйонер підробляв у будівельних загонах, був вантажником, електриком і розфасовником курятини на м’ясокомбінаті. А вже на початку 90-х Тігіпко зайнявся банківською справою.

Дмитро Фірташ вирощував помідори і був пожежним

“Я не народився бізнесменом, у мене була нормальна радянська сім’я. Мати працювала бухгалтером на цукровому заводі, а батько — водієм. На ті часи мої батьки були зовсім не бідні люди: вони вирощували помідори і за сезон заробляли 5 тис. рублів, тоді “Жигулі” стільки коштували. Мене змушували працювати в теплицях з ранку до ночі, в шість років я вставав о 4 ранку і працював до пізнього вечора. Але вирощувати помідори мені набридло, і в 17 років я почав жити самостійним життям. Я вступив до Донецького залізничного училища, отримав диплом. Я заробляв у 20 років 250-300 рублів на місяць. Це було непогано”, — згадував Дмитро Фірташ в одному зі своїх інтерв’ю, не уточнюючи, чим саме заробляв перші гроші. Після завершення служби в армії він працював пожежним в Чернівцях, куди його влаштував товариш. А згодом, зрозумівши, що не заробляє вдосталь коштів, разом з друзями зайнявся постачанням продовольства.

Юрій Косюк перші гроші отримав на “шабашках”

Один із найбагатших людей України свій шлях до “Нашої ряби” починав із “шабашок” під час армійської служби. “Я служив в Тбілісі. Це був ремонтний батальйон, який розташовувався в самому центрі міста. Уже тоді я розумів, що не люблю солдафонщину і на другому році служби відчував себе досить вільно. У той час в Тбілісі процвітали цеховики, можна було піти на шабашку і заробити шалені, на ті часи, гроші. Скажімо, 30 рублів за день. Я навчився так будувати стосунки зі старшиною, що на мої провини закривали очі”. У 1991-му Косюк працював брокером на Київській товарній біржі, а згодом заснував компанію “ЛКБ”, яка займалася імпортом металу, зерна, газу. Перші зароблені $100 тис. інвестував у власну справу — цех з переробки м’яса в Черкаській області. А вже у 1998 році заснував “Миронівський хлібопродукт”.

Андрій Веревський продавав сільгосппродукцію американцям

Засновник агрохолдингу “Кернел” своїм стартовим капіталом зобов’язаний батькові, підприємцю і власнику кількох аграрних підприємств. А заробляти Веревський почав, ставши зернотрейдером у 19 років. Згідно з відкритою інформацією в ЗМІ, він закуповував сільгосппродукцію у селян під Полтавою і продавав американському бізнесменові Джиму Келлі. На сьогодні бізнесмен придбав безліч компаній. Яскравий приклад — придбання активів великого виробника соняшникової олії та зернотрейдера Allseeds у 2010 році. Угода обійшлась йому в п’ять разів менше, ніж спочатку просили її власники.

Олександр і Галина Гереги: різнороб і викладач профучилища

Починали свої бізнес-шляхи Гереги досить скромно. Згідно з відкритою інформацією в ЗМІ, Олександр під час шкільних канікул працював вантажником на хлібозаводі й в радгоспі — на заготівлі ягід і підготовці тари для них. У 1990-1991 роках був експедитором Городоцької міжрайонної бази і тоді ж, у 91-му, заснував фірму з продажу керамічної плитки та сантехніки. У 1996 році він відкрив перший магазин роздрібної торгівлі. З відкритих джерел відомо, що Галина Герега до “Епіцентру” працювала майстром виробничого навчання при Київському кулінарному училищі. У 1988-1993 роках була старшим інженером-технологом підприємства “Об’єднання 906” при Вищій партійній школі, а з 1994 по 1998 рік — заступником директора фірми “Глибочиця”.

Віталій Антонов заробляв промисловим альпінізмом

З юності Віталій Антонов захоплювався скелелазінням і альпінізмом, тому перші його заробітки були пов’язані з цими екстремальними видами спорту. З 1988-го по 1990-й він очолював стрийський альпіністський-туристичний клуб. “Тоді, в радянські часи, у мене був вибір: йти на держслужбу працювати у фінансовому відділі або зайнятися чимось, що зароджується. Це був ще не приватний бізнес, це був бізнес, який ґрунтувався на громадських організаціях. Ми з друзями-альпіністами створили  туристичний клуб “Карпати”. Я його очолив. Висотними роботами ми заробляли свої перші гроші. Виконували їх дуже швидко, тому що використовували альпіністське спорядження. Наприклад, фарбували труби в 10-20 разів швидше, ніж це робилося зі звичайними лісами. Зараз це називається промисловий альпінізм. За рахунок грошей, які ми заробили, виїжджали і здійснювали різні альпіністські експедиції”, — згадує свої перші заробітки пан Антонов.

Володимир Костельман покладав великі сподівання на “Спортлото”, але спекуляція виявилася надійнішою

Свої перші гроші Володимир Костельман заробив торгівлею імпортними харчами: чаєм, кавою, шоколадом. А от в дитинстві він мріяв виграти у “Спортлото”. Потрібну “хвилю” майбутній мільйонер зловив у дев’яностих, розпочавши перепродувати дефіцитні “заморські” продукти.

Олексій Вадатурський починав з хліба

Перші великі гроші, згідно з інформацією ЗМІ, Олексій Вадатурський заробив у 80-ті роки, працюючи головним інженером Трикратського комбінату хлібопродуктів і начальником виробничого відділу та заступником начальника Миколаївського обласного управління хлібопродуктів. А вже на початку 90-х знайшов іноземних партнерів і створив підприємство “Нібулон”.

Джерела: відкрита інформація, “Українська правда”, Forbes, focus.ua, fakty.ua, gordon.ua, Ведомости та ін.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram