Новини
29 Червня 2022
524

“Метінвест” Ахметова-Новинського збирається побудувати новий завод закордоном

Для будівництва розглядаються Італія та Болгарія

Металургійний холдинг “Метінвест” Ріната Ахметова та Вадима Новинського розглядає можливість будівництва нового металургійного заводу в Італії чи Болгарії, повідомив гендиректор групи “Метінвест” Юрій Риженков в інтерв’ю Європейській Бізнес Асоціації.

Він розповів, що за межами України “Метінвесту” вже належать два заводи в Італії, завод у Болгарії, завод у Великій Британії, вугільні шахти в США, а також трейдингова компанія.

“У нас на порядку денному стояли інвестиції у великий завод в Італії, який ми планували збудувати найближчі 3-4 роки. Однак проблема в тому, що він базувався на постачаннях слябів (сталевих заготовок) з “Азовсталі”. В Італії ми мали переробляти їх на кінцеву продукцію. Зараз це складніше, тому що потрібно шукати синергію з активами, які є в компанії. Наприклад, ми розглядаємо перспективу збудувати новий завод у Болгарії або в тій самій Італії”, — розповів Риженков.

Водночас він наголосив, що для ухвалення рішення про будівництво нових переробних потужностей у Європі потрібно мати гарантії забезпечення його залізною рудою.

“Потрібно бути впевненим, що ми зможемо доставляти ту саму руду з Кривого Рогу. Зараз це можливо, але не гарантовано. Тобто ми розглядаємо різні сценарії. Наша технологічна стратегія передбачає інвестиції як в Україні, так і в інших країнах”, — наголосив Риженков.

Він додав, що в Україні компанія зараз інвестує лише у підтримку існуючого виробництва, оскільки “неможливо інвестувати у стратегічні речі, коли не розумієш, що станеться з країною у довгостроковій перспективі”.

“На жаль, інвестиції, які ми робили в продукцію більшої доданої вартості, всі були в Маріуполі… Зараз ми те саме повинні робити на комбінатах “Запоріжсталь” або “Каметсталь”. Але якщо якийсь простий проєкт поставити на Запоріжжя, це займе десь 3-4 роки. Тобто це не швидко”, — додав Риженков.

Нагадаємо, що Whirlpool продає російський бізнес турецькій компанії. Компанія Arcelik готова заплатити понад €220 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram