Новини
20 Січня 2021
1 352

Перша веганська зірка Michelin у Франції

Ресторан ONA, який спеціалізується на рослинній їжі отримав заповітну відзнаку

На фото: Веганський ресторан ONA

Ресторан ONA став першим веганським закладом Франції, який отримав зірку Michelin, повідомляє Inc.com. Ресторан відкрився п’ять років тому в Арес — маленькому французькому містечку на Атлантичному узбережжі, приблизно в 40 км на захід від Бордо.

Назва ресторану розшифровується як “origine non-animale”. За словами шеф-кухаря та власниці закладу Клер Валле, ONA уникає будь-яких продуктів тваринного походження, навіть в прикрасах і меблях. Наприклад, в ресторані немає нічого з вовни або шкіри.

“Це новий рух у Франції. У кожного своє місце. Ми хочемо показати, що можна їсти по-різному”, — розповіла шеф-кухар.

Клер Валле за освітою археолог. Вона закохалася в кулінарію після того, як влаштувалася на літню роботу у Швейцарії. Там Валле вчилася готувати протягом декількох років, потім переїхала в Таїланд, де вона відкрила для себе потенціал кухні, заснованої на рослинах, спеціях, овочах і травах. Клер вважає себе продовжувачкою традицій покійного Жана-Крістіана Журі, який керував веганським рестораном Mano Verde в Берліні.

У 2016 році Валле повернулася до Франції та презентувала проєкт веганського ресторану, але банки не побачили в ньому великого потенціалу. Тоді Валле звернулася до краудфандингової компанії та “зеленого” банку La Nef, що спеціалізується на кредитуванні екологічного бізнесу. Валле зібрала тисячі євро, і близько 80 волонтерів допомогли її команді з будівництвом ресторану.

Веганські заклади вже отримали зірки Michelin в США, Іспанії та Німеччини. Для Франції — це вперше.

Міжнародний директор Michelin Гвендаль Пулленек заявив, що присудження зірки веганському ресторану може змінити гастрономічний ландшафт Франції. “Широка публіка може не асоціювати чисте веганство з гастрономічним досвідом”, — сказав він. За його словами, зірка Michelin може стимулювати кухарів, які все ще не хочуть вивчати страви з рослин.

Окрім класичної нагороди, ресторан також увійшов до числа 33 французьких закладів, які отримали зелену зірку — нову категорію, створену гідом Michelin у 2020 році.

Зеленими зірками гід нагороджує ресторани, які працюють з місцевими виробниками, самі вирощують фрукти та овочі, скорочують кількість відходів, вироблених на кухні.

“У нас в ресторані є системи компостування, а також біо продукція для прибирання та екологічно чиста енергія для вироблення електрики”, — говорить Валле.

Нагадаємо, за перші дні зимового локдауну виторг закладів громадського харчування знизився на 25%. У порівнянні з літнім карантином наразі змінений режим роботи проходить без паніки та закриття.

Investory News дізнались історію створення головного кулінарного гід світу — Michelin та про головні зірки ресторанної індустрії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram