Новини
13 Січня 2021
940

За перші три дні зимового локдауну виторг закладів громадського харчування знизився на 25%

У порівнянні з літнім карантином наразі змінений режим роботи проходить без паніки та закриття

У перші три дні зимового локдауну, 8-10 січня 2021 року, виторг українських закладів громадського харчування знизився у середньому на 25%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, йдеться у дослідженні компанії Poster.

Зазначається, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, найсильніша просадка виторгу спостерігається у ресторанів — 58% і барів — 51%.

При цьому кафе та кальянні втратили 40% і 39% виторгу відповідно. Пекарні — 37%, піцерії — 23%, фастфуд — 14%, кондитерські — 16%, а кав’ярні — 12% від торішніх продажів.

Заклади, які й минулого року орієнтувалися тільки на доставку, у зимовий локдаун зросли на 5%. А деякі бізнеси навіть показали більш суттєве зростання: наприклад суші-бари — на 25%.

Як зазначають у Poster, між “зимовим” і “весняним” локдаунами спостерігаються відмінності. Навесні 2020 року обороти знизилися відразу ж у всіх без винятку типів бізнесу, враховуючи доставку.

“Нерозуміння термінів карантину, відсутність налагоджених процесів доставки, інформаційна паніка того періоду призвели до того, що виторг у закладів громадського харчування знизився до 26% від лютневого, що й привело до тимчасового закриття більше ніж 60% рестораторів”, — зазначили у компанії.

При цьому зимовий локдаун 2021 року навпаки — поки проходить без паніки й повсюдних закриттів.

“Близько 30% закладів з нашої вибірки все-таки зуміли показати зростання, у порівнянні з минулим роком. В основному, це ті заклади, які змогли налагодити процеси власної доставки. Але, в цілому, цифри лише доводять, що доставка та робота на винос не дозволяють більшості рестораторів заробляти”, — додали у компанії.

Дослідження засноване на неперсоналізованих даних про продажі близько 2 тис. закладів громадського харчування України. Порівнювали періоди — 8-10 січня 2021 року та 10-12 січня 2020 року. У розрахунках використовується медіанний показник виторгу.

Раніше Investory News писали, що у перші дні роботи карантину вихідного дня заклади громадського харчування втратили 27% обороту.

Про роботу закордонних ресторанів у часи коронакризи можна прочитати в матеріалі Investory News “І “корона” не завадить: Як світові ресторани швидкого харчування виживають в умовах пандемії”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram