Драйв
29 Грудня 2021
1 984

Не так як у всіх: Оригінальні новорічні та різдвяні ритуали різних країн світу

Новорічні поцілунки, обливання водою, дзвінкий сміх під бій курантів — і ще чимало цікавого

Новий рік — пора чудес і здійснення найзаповітніших мрій. У новорічну ніч люди загадують бажання, запалюють вогники та вірять у справжні дива. Існує чимало різноманітних традицій та обрядів щодо того — як саме потрібно зустрічати новий рік, щоб наступні 365 днів прожити багато та щасливо.

Хтось вірить, що до 31 грудня потрібно повернути борги, хтось зустрічає рік, що приходить у новому святковому вбранні, а хтось упевнений — без дзвінкого сміху та веселощів не буде кращого життя.

Investory News підготували добірку з різноманітними новорічними та різдвяними традиціями й ритуалами з різних куточків світу.


Китай

Новий Рік у Піднебесній святкують пізніше, ніж в інших країнах — наприкінці січня-початку лютого під час молодого місяця. У новорічну ніч китайці запалюють вулицями міста безліч ліхтарів. Вони вірять, що це допоможе освітлити шлях у Новий рік, оскільки вважається, що цей період оточений злими духами та нечистю, яких можна вигнати за допомогою хлопавок і феєрверків, а ще — паличок з різноманітними пахощами.

Загалом Новий рік для китайців вважається одним із найголовніших традиційних родинних свят. Спочатку китайці називали це свято “синнянь” (Новий Рік). Проте сьогодні, щоб відрізнити цей день від європейського Нового Року 1 січня, його перейменували його на “Чуньцзе”, що перекладається як “Свято весни”.

Слідувати власним традиціям китайці почали 1911 року після Сіньханьської революції, в результаті якої в Китаї ввели новий стиль літочислення.

Ізраїль

Не за традиційним графіком зустрічають Новий рік і євреї. Свято Рош-ха Шана (перекладається як Глава року) відзначається у період між 5 вересня та 5 жовтня (через 163 дні після Песаха — Великодня).

Євреї вважають, що у день Рош-ха Шана вирішується, якою буде їх доля протягом усього наступного року. Як людина поводитиметься у цей день, так вона проведе і весь наступний рік. У ніч свята Рош-ха Шана в Ізраїлі місцяни вітають одне одного такими словами: “Хай ви будете вписані і підписані на хороший рік у Книзі життя!”

Потім починаються десять днів самопізнання та самопокаяння, які називаються днями повернення до Бога. Віряни в ці дні одягаються лише у світлий одяг та їдять яблука, вмочуючи їх у мед.

Куба

Якщо ми звикли проводжати старий рік під бій курантів, то на Кубі трохи інша традиція. Годинники б’ють тільки одинадцять разів, оскільки дванадцятий удар припадає якраз на Новий Рік, йому дають змогу відпочити й спокійно зустріти свято разом з усіма.

Ще одна цікава традиція — перед початком святкування у новорічну ніч кубинці наповнюють келихи водою, а коли годинник б’є дванадцяту — виплескують її через відкриті вікна на вулицю. Це означає, що старий новий рік щасливо закінчився і кубинці бажають один одному, щоб новий був таким же ясним і чистим, як вода.

Норвегія 

Перед тим як лягати спати в новорічну ніч, дітлахи вішають за вікно годівниці повні пшеничних зерен, а в ясла, для коня або лоша, ставлять миску з вівсянкою, щоб гномик, який приходить з подарунками — nisse — теж міг підкріпити свої сили.

А ще діти чекають на подарунки від кози. Її зустрічають святкові частування — сухі колоски вівса, які на новий рік кладуть у дитяче взуття. Вранці замість колосків діти знаходять у своїх черевиках новорічні гостинці.

У цій країні козі віддано привілейоване становище. Річ у тім, що за місцевою легендою норвезький король Олаф Другий одного разу врятував поранену козу, знявши її зі скелі. Тварину доставили до палацу, вилікували та відпустили додому. На знак подяки вона щоночі приносила рятівнику рідкісні цілющі рослини.

Японія 

Мабуть, найвеселіше святкування проходить у країні вранішнього сонця, оскільки у момент настання Нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу протягом наступних 365 днів. Крім того, в новорічну ніч вони відвідують храм, де відбивають 108 ударів у дзвін. З кожним ударом усе погане відходить і більше не повториться. Злих духів ще відганяють бамбуком і сосною (символи вірності й довголіття), які розташовують біля будинків. А перед входом вішають вінки або просто пучки соломи.

Крім бамбука, який використовується для того, щоб діти швидко виростали, та сосни — щоб усі члени сім’ї жили так само довго, як і дерево, японці використовують сливи — щоб у господарів були міцні помічники.

Новий рік зустрічають не опівночі, а зі сходом сонця. Коли перші сонячні промені осяюють землю, японці вітають один одного з Новим роком і обмінюються подарунками. А вечір заведено проводити у родинному колі. Як і у китайців, тут обов’язкові візити до батьків.

Болгарія

Якщо ви часто чхаєте за столом — це дуже навіть добре. Принаймні так вважають болгари, бо для них чихання приносить удачу, особливо у новорічну ніч. А ще ви не почуєте у них звичайних тостів з останнім ударом годинника року — у цей час у всіх будинках на 3 хвилини гаснуть вогні для новорічних поцілунків. Погодьтеся, це набагато приємніше, аніж прості балачки.

Також у Болгарії напередодні Нового року заведено підготувати кизилові палички — неодмінний атрибут свята. Першого січня діти, підходячи до рідних та близьких, злегка вдаряють паличками й вітають зі святом.

Іспанія

Основне тут все ж таки Різдво, яке іспанці святкують виключно з родиною, за багато накритим столом. Попри вік, гурмани від малого до великого віддають перевагу солодкому, яке може бути представлене десятками різних страв. Це і пиріжки з винного тіста, і мигдальні тістечка, і печиво з кмином.

Що стосується Нового року, то без цікавих традицій тут також не обходиться. Під час опівнічного бою годинників у новорічну ніч кожен іспанець поспішає з’їсти 12 виноградин — які символізують один із місяців наступного року. Якщо вдасться з’їсти всю дюжину, то неодмінно здійсниться заповітне бажання. Цю незвичайну новорічну традицію перейняло багато американських країн — колишні колонії Іспанії.

Велика Британія 

У Великій Британії будинок заведено прикрашати гілками гостролиста та омели білої. За звичаєм раз на рік, напередодні Різдва, чоловіки можуть поцілувати будь-яку дівчину, що зупинилася під прикрасою з цієї рослини.

Одна з найдавніших традицій — різдвяне поліно. Вважається, що ще давні вікінги принесли цей ритуал до Англії. На Різдво вони спилювали величезне дерево, і весь рік воно видержувалося — висихало. І тільки наступного Різдва його приносили до будинку, де воно довго-довго горіло. Якщо ж гасло, не прогорівши до попелу, господарі чекали біди.

Ще однією цікавою й також давньою є британська традиція розподілу новорічних подарунків — за жеребом. Під ялинку заздалегідь кладуть багато коробок, а потім проводять розіграш найкращих новорічних подарунків серед усіх членів сім’ї.

Шотландія

Напередодні Нового року шотландці підпалюють у бочці смолу та котять цю діжку вулицями — вони вважають це символом спалення Старого року. Після такого ритуалу ніби то відкривається дорога Новому року.

Коли стрілки годинника наближаються до дванадцятої, господар будинку в Шотландії мовчки відчиняє двері й тримає її відчиненими доти, допоки не прозвучить останній удар. Так він випускає старий рік та впускає новий.

Гості повинні принести з собою склянку вина, шматок вугілля та скибку пирога. Такі подарунки обіцяють на весь рік забезпечити дім питвом, теплом та їжею.

Також вважається — перша людина, яка увійшла до будинку після Нового Року, приносить щастя або невдачу. Темноволосий чоловік із подарунком — на щастя.

Румунія

Новий рік тут зустрічають старовинними обрядовими піснями та колядками. Людина в масці кози та накинутій козячій шкурі (часто замінюється ворсистою ковдрою) виконує ритуальний танець кози.

На вулицях Бухареста напередодні Нового року зустрічаються групи підлітків у національних костюмах, у високих баранячих шапках та з довгими батогами в руках. Вони заходять у двори, встають до купи, б’ють у певному ритмі батогом по землі, іноді вигукуючи традиційні новорічні побажання.

Такий старовинний обряд символізує роботу в полі: хлопці б’ють уявних волів, щоб вони краще орали землю — аби рік, що наближається, був багатий на врожай.

Жителі Румунії свої будинки прикрашають гілкою омели — вони вважають, що це принесе їм величезне щастя. Тому у всіх квіткових магазинах перед Новим роком у лотках з’являються зелені гілки омели, листя якої навіть у найлютішу холоднечу зберігають яскраво зелений колір і свіжість.

Джерело: відкриті дані, Welcomeworld, Basetop

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram