Мiста
17 Грудня 2021
3 374

Німецька зимова казка

Найкращі традиції святкування Різдва у Берліні

Одне з найважливіших загальнонаціональних свят Німеччини — Різдво. Існує багато традицій його святкування. Підготовка починається з 1 грудня та триває до Святвечора — 24 грудня. Цей період називають Адвент. Адвент походить від латинського “adventus”, що означає “пришестя”. У цей час відбувається справжня Різдвяна казка.

25 та 26 грудня є вихідними днями. Багато компаній та магазинів зачиняються з 25 по 31 грудня.

Підготовка у Німеччині до Різдва стартує у листопаді, коли відкриваються різдвяні ярмарки. Символічною датою початку підготовки до свята є 11 листопада об 11 годині 11 хвилин.

Це яскраве та унікальне явище, добре відоме за межами країни. Воно щорічно приваблює величезну кількість туристів. Це справжнє шоу — тут встановлюються каруселі та атракціони, проводяться конкурси та розіграші, у наметах пропонуються найсмачніші різдвяні страви, продаються сувеніри та вироби різдвяної тематики. Різдвяні майданчики мають різні формати: від основних, розташованих на головних міських площах, до міні-ярмарок, що складаються з кількох наметів, на маленьких вуличках.

Туристам рекомендують спробувати:

• німецькі ковбаски;

• айнтопф — різдвяний м’ясний суп;

• смажені каштани;

• марципани;

• святкове печиво та імбирні пряники в глазурі;

• німецький глінтвейн та яєчний пунш.

Тематика ярмарок щороку змінюється. Зазвичай вона присвячується традиціям різних країн Європи у святкуванні Різдва.

Берлін — найбільше місто Німеччини та друге в Західній Європі після Лондона. Вже з 1 грудня все тут змінюється до невпізнанності. Вулиці прикрашаються святковою ілюмінацією. На головних площах з’являються різдвяні ялинки, підсвічені тисячами вогнів.

У період Адвенту у столиці відкривається понад 60 ярмарок.

На фото: Різдвяна піраміда

Один із головних знаходиться на площі Alexanderplatz — центральній площі Берліна, важливому транспортному вузлі та визначній пам’ятці столиці. Пішохідна зона має правильну прямокутну форму та знаходиться в історичному кварталі Кенігсштадт у районі Мітте. Берлінці часто називають площу просто “Алекс”. Щоденно її відвідує понад 360 тис. осіб. У передріздвяний період продавці виходять на робоче місце до 11 години ранку. Тут встановлено найбільшу в Європі Різдвяну піраміду та розташовано багато фуд-кортів. Також є велика ковзанка. Тут можна придбати улюблені різдвяні ласощі та іграшки.

Другий великий ярмарок розташовано у колишній пивоварні Kulturbrauerei. Він присвячений скандинавській Святій Люсії. Близько шостої вечора сюди наносить візит Санта Клаус.

Ще один різдвяний ярмарок — у центрі біля Червоної Ратуші — Das Rote Rathaus. Його дуже полюблять діти, які можуть покататися на столітній каруселі, залізниці, величезному колесі огляду та льодовій ковзанці. Тричі за вечір над площею пролітає упряжка оленів із Сантою Клаусом.

Поруч із церквою кайзера Вільгельма продають вироби місцевих ремісників, різдвяні сувеніри, смаколики. Ярмарок працює до Нового року. У вечері 31 грудня, починаючи з 18:00, тут запускають чотири святкові феєрверки.

На ярмарку у замку Charlottenburg панує романтична атмосфера. Центральна алея невелика, проте тут безліч бічних алей, якими можна гуляти годинами. Цікава фішка — глінтвейн наливають у кумедний кухоль-черевичок.

Ярмарок на площі Gendarmenmarkt у центрі міста — найпопулярніший. Його головною відмінністю від інших святкових майданчиків є виступи танцювальних колективів, акробатів та артистів. Також тут проводять багато розважальних програм. Через це вхід платний — €1.

На міських площах, у дворах будинків, вітринах магазинів встановлюються барвисті вертепи — Weihnachtskrippe. Вони відтворюють печеру, в якій народився Ісус, з яслами та фігурами деяких героїв Біблії. У німецьких будинках виготовлення Weihnachtskrippe — такий самий звичай, як і прикрашання різдвяної ялинки.

Основні різдвяні кольори: червоний та зелений. Така кольорова гама диктувалася релігійною складовою урочистостей: червоний — уособлення крові Христа, зелений — віри та надії.

Адвент у Берліні — це кращий період для шопінгу. Блискучі вітрини магазинів і бутиків приваблюють покупців. У цьому місті знаходиться найбільший універмаг Європи — KDW. Тут ви обов’язково знайдете подарунки для близьких людей. Усі поверхи торгового центру перетворено на справжню різдвяну казку. Його фуд-корти та бари пропонують делікатеси з усього світу.

До великих різдвяних магазинів, без сумніву, належить Käthe Wohlfahrt на бульварі Kurfürstendamm, де пропонується великий вибір німецької декоративної продукції ручної роботи. Відвідувачі, а особливо діти, збираються помилуватися розкішною ротондою з ялинкою.

Чудовий святковий шопінг на вас чекає також в універмазі Galeries Lafayette на Friedrichstraße.

До німецької столиці обов’язково треба приїжджати з дітьми. З перших чисел грудня на них чекають святкові вистави. Театр Schillertheater пропонує спектакль “Кіт у чоботях” та дитячу оперу, театр Deutschen Oper — вистави берлінського балету, зокрема балет “Лускунчик” Петра Чайковського, Темподром — різдвяний цирк Roncalli.

На Різдво до Берліна приїжджають, щоб взяти участь у багатолюдних зимових розвагах. Парк Kreuzberg запрошує всіх на замерзле озеро Engelbecken. На ньому катаються тисячі берлінців, зокрема професійних спортсменів.

На площі перед Червоною Ратушею також заливають льодову ковзанку. Вхід на неї безплатний. Якщо у грудні буде тепла погода, можна відвідати ковзанку на стадіоні Erika-Hess-Eisstadion.

На найвищій горі Берліна Teufelsberg влаштовують гірськолижний спуск. Висота гори становить 115 м. Тут можна покататися на лижах та сноуборді. Також відвідувачам доступні менш круті гірки у парках Viktoriapark, Humboldthain та Friedrichshain.

Під час Адвенту Берліном курсують карети, спряжені кіньми.  Також можна покататися на BettBike, незвичайному транспортному засобі, що є комбінацією велосипеда та ліжка. Поки один крутить педалі, решта проводить прогулянку в горизонтальному положенні під пуховою ковдрою.

Багато туристів їдуть до Берліна на Різдво заради мішленівських ресторанів і закладів з традиційною німецькою кухнею.

Зазвичай німці закінчують день зимових розваг походом у гарячу сауну або спа-центр. Німецька столиця славиться чудовими турецькими лазнями — хамамами.

Симпатичною різдвяною традицією є адвент-календарі, які батьки готують для своїх дітей. 24 віконця містять різні сюрпризи:  шоколадки, прикраси, вірші… взагалі усе, чого душа забажає. Щодня дітям дозволяється відкривати тільки одне віконце, аж до 24 грудня. Тоді, за традицією, на них чекає найбільший подарунок. Це створює щоденне відчуття свята в домі, а цікавість малечі лише посилюється до приходу Різдва.

Ще одна домашня традиція в цей час — різдвяний вінок. У багатьох німецьких домівках, починаючи з четвертої неділі перед Різдвом, кладуть вінок, прикрашений стрічками, фруктами та ягодами. В його основі знаходиться чотири свічки. Щонеділі німці запалюють на одну свічку більше, аби напередодні Різдва, в останню неділю перед святом, горіли одночасно всі чотири.

Святвечір, який припадає на 24 грудня, є кульмінацією передріздвяного періоду. До полудня більшість німців ще працюють, а вдень уже з’являється святковий настрій. Християнські родини йдуть до церкви або раннього вечора, або опівночі.

Для дітей найважливішою частиною святкування є, звичайно ж, отримання подарунків, які їм вручають вдень або ввечері. Традиційно співають різдвяні пісні й грають на музичних інструментах. Страви на Святвечір зазвичай прості. Великий стіл, до якого традиційно подають гусака, накривають вже на саме Різдво – 25 грудня.

Цікаві традиції:

• Bleigieben (ворожіння на свинці). У ложку кладуть шматок свинцю та гріють її над свічкою, доки метал не розплавиться. Потім ложку опускають у холодну воду. Свинець швидко застигає, набуваючи цікавої форми. Дивлячись на неї, тлумачать ворожіння: серце означає майбутнє кохання, хмара – легкість у стосунках, квіти – дружбу тощо.

• Сочевична юшка. Перед Новим роком німці їдять цю страву, щоб залучити фінансовий успіх.

• Заборона на сушіння білизни 1 січня. На думку німців, це приваблює нечисту силу до будинку.

• “Встрибування” в новий рік. Кожен гість за столом підіймається на диван, стілець, табурет, і після дванадцятого удару годинника зіскакує з нього, ніби стрибаючи таким чином у новий рік.

• Лише сувеніри. Новорічної ночі подарунками німці не обмінюються. Максиму дарують маленькі презенти на удачу.

• Крендель на дріжджах. Відзначаючи урочистість, німці обов’язково їдять шматочок дріжджового кренделя, щоб у новому році супроводжував успіх.

Джерело: internationalwealth, ukrainskagazeta, aussiedlerbote, tupa-germania, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram