Країна
24 Грудня 2021
4 530

Лапландія: Там, де живе Санта

Місце полярного сяйва, північних оленів і дитячих мрій

Лапландія — це назва не країни, а культурного регіону в північній частині Європи. Вона охоплює приблизно третину загальної площі Фінляндії, північ Швеції, Норвегії та частину Кольського півострова Росії. Рідкісна за красою природна зона омивається Північним Льодовитим океаном. Її площа — 100 366 км², що приблизно відповідає території Ісландії.

Це малонаселений регіон. Тут проживає 184 тис. осіб — близько 3,6% населення Фінляндії.

Місцевість поділяється на 21 муніципалітет. Тут знаходиться найпівнічніше місто Швеції Кіруна та найвища гора Швеції і Лапландії Кебнекайсе.

Адміністративним центром фінської Лапландії є місто Раваніємі, в якому проживає близько 60 тис. мешканців. Загальна площа міста становить близько 8 тис. км². З повітря воно нагадує роги оленя.

Корінний народ регіону, саамі, живе тут понад 5 тис. років. Наразі він інтегрований у суспільство, проте зберігає свою унікальну мову та культуру і навіть має свої парламент та радіо. В місті Інарі, де проживає багато представників цього народу, всі вуличні знаки написані фінською та саамською мовами.

Попри те, що Лапландія знаходиться в межах Полярного кола, тут не так холодно, як можна собі уявити. Середня температура в січні від -3°C до -14°C. Зрідка зимова температура може досягати позначки -50 °C. Хоча завдяки низькій вологості мороз не сильно відчувається. Влітку температура може досягати +30°C, хоча у теплу пору року зазвичай коливається від +10°C до +20°C.

Полярна ніч, що на фінській півночі носить ім’я kaamos, настає у листопаді і триває два місяці, протягом яких сонце зовсім не показується над горизонтом. Проте влітку сонце може не заходити тижнями. Щороку протягом 73 днів його видно цілодобово. Якщо хочете стати свідком ночі без пітьми, їдьте до Лапландії у червні, коли день триває 21–24 години. Земля вкрита снігом від 175 до 225 днів на рік.

На території шведської Лапландії розташований Icehotel (крижаний готель), побудований зі снігу та льоду річки Турне. Щороку він тане та стікає назад у річку, а на зиму відбудовується знову. Ідеально підходить для тих, хто захоплюється екотуризмом.

Фінляндія — остання країна в Європі, де є професійні золотошукачі. В Інарі знаходиться єдиний у світі музей відмивання золота. В приміщення музею заносять пісок, який містить золото. Відвідувачі можуть попрактикуватися у професії старателя.

Чисельність оленів у Лапландії приблизно дорівнює кількості людей. Оленярство є основним заняттям для 8 тис. місцевих жителів.

Північний олень, риба та дичина є основними продуктами харчування місцевих жителів. А “скрипучий сир”, який отримав свою назву через звук, що виникає при його жуванні, — це один із найстаріших та найвідоміших делікатесних сирів регіону.

Національний парк Абіску вважається одним з найкращих місць у світі для спостереження Північного сяйва. Це неймовірне видовище. Через дуже низький рівень забруднення повітря північне сяйво тут спостерігають понад 200 разів за сезон, який триває з вересня до березня. Найкращий період для спостережень лютий-березень і вересень-жовтень. Для утворення цього природного світлового шоу необхідні особливі умови: час — з десятої вечора до опівночі; погода — холодна; небо — ясне, безхмарне; місце — околиця міста чи сільська місцевість. У місті ви не зможете насолодитися північним сяйвом у всій красі, тому що яскрава ілюмінація його “приглушує”.

У місті Соданкюля, розташованому за 120 кілометрів від Рованіємі, знаходиться обсерваторія та Будинок північного сяйва, де вам за 45 хвилин розкажуть про нього абсолютно все.

У цьому в регіоні багато стародавніх дерев: деяким місцевим соснам по 200 і навіть 300 років! Найстарішій з відомих сосен 529 років, вона росте в Інарі.

Лапладія відома, головним чином, як домівка Санта Клауса. Фінський Санта Клаус має ім’я Йоулупуккі (перекладається як “різдвяний козел”). У нього навіть є паспорт, де у графі “дата народження” написано: “з давніх давен”. Адреса резиденції Санта-Клауса: JOULUMAANTIE 1, 96930 ARCTIC CIRCLE, містечко Рованіємі. Щорічно він отримує близько 600 тис. листів від дітей з усього світу. Відвідування селища, де живе Санта безплатне, відкрито щодня, цілий рік.

У Резиденції Санта-Клауса можна сфотографуватися, подивитися виставу в ляльковому театрі, купити ялинкові прикраси, сувеніри, вироби з оленячих шкір і рогів, традиційні саамські ножі, біжутерію, картини-слайди з північним сяйвом, шаманські бубни, фінські делікатеси, пряникові будиночки тощо.

На центральній площі села Санти встановлено стовпи, між якими проведено чітку лінію білою фарбою. Взимку її не побачиш, але на кожному стовпі є напис Arctic circle. Невидиму лінію перестрибують, переступають, проїжджають машиною — і отримують сертифікат про перетин Північного полюсу. Вартість церемонії €4,5.

Взимку селище виглядає особливо казково: засніжені дахи, вогники гірлянд, тепле світло у віконцях,  ілюмінація ввімкнена майже завжди. Влітку можна помітити дивовижні деталі — наприклад, що валянки Йоулупуккі припорошені сніжком, хоч на вулиці зеленіє трава.

Офіс Санти відкрито щодня з 10:00 до 17:00, а влітку працює до 18:00. Варто також зазначити, що в пік сезону, в грудні-січні, сюди вишиковується черга з бажаючих поспілкуватися з чарівником. Санта знає багато мов — порозумітися з ним дуже легко. Момент зустрічі знімають професійні фотографи, у них можна потім купити знімок.

Окрім будинку Санта Клауса обов’язково відвідайте Дім Різдва, де влаштована виставка, яка розповідає про фінські різдвяні традиції та про те, як святкують Різдво в інших країнах. Санта теж любить заглянути на виставку, сфотографуватися з відвідувачами, а також особисто вручити вашим дітям подарунки — така подія запам’ятовується на все життя.

У грудні в селищі починає працювати ігровий майданчик “Світ сніговиків”, відомий також як парк “Арктичний зимовий світ”. Санта зовсім не проти, щоб поряд з його офісом галасували дітлахи — він розуміє, як весело кататися на санчатах з гірки. До речі, деякі снігові гірки в цьому парку більше схожі на складні звивисті траси для бобслею. Найцікавіше, що сніговики теж приходять розважатися на цей майданчик. Вони грають у хокей, влаштовують концерти та… ліплять сніговиків.

Коли Лапландія укривається снігом, у селі влаштовують сафарі на оленячих упряжках. Олені живуть неподалік офісу чарівника, і кажуть, ніби до Різдва деякі з них отримують здатність літати. Влітку олені не беруть участь у сафарі, зате пасуться на очах у гостей і навіть приймають підношення у вигляді свіжого листя.

Також популярні собачі упряжки, на яких можна покататися засніженими дорогами Лапландії. Санта має дві ферми, де розводять хаски. Їздові хаски виглядають не так парадно, як їх декоративні побратими, зате мають велику витривалість. Цуценята цієї породи дуже грайливі: відвідувачі охоче бавляться з пухнастими малюками.

Санта також має парк снігоходів, на яких можуть покататися відвідувачі села. Тут є великі снігоходи для дорослих та маленькі — для дітей. На виставці представлені моделі з 1960 року.

Але рекордсменом з відвідувачів є головне поштове відділення Санти. Цілий рік тут юрбляться відвідувачі, які хочуть надіслати рідним і друзям листівку зі спеціальним штемпелем. Від різноманітності карток і приголомшливих видів Лапландії, зображених на них, просто очі розбігаються! Придумати оригінальний текст і красиво оформити вам допоможуть ельфи.

Також тут є стелаж, на якому виставлено отримані листи дітей з усіх куточків нашої планети. Всі вони просять Санту про щось своє, заповітне і з нетерпінням чекають на виконання бажань!

Варто знати спеціальний секрет. Якщо ви хочете, щоб ваша листівка прийшла до Різдва, навіть якщо ви відправляєте її влітку, опустіть послання в червону поштову скриньку.

У селищі для придбання сувенірів і подарунків можна обрати один із трьох спеціалізованих пунктів: Галерея Santa Claus Gift House, що пропонує низку різноманітних сувенірних магазинів і лавок, круглий магазин у Christmas House та павільйон зі знижками Shop Number 1.

Всі ресторани відвідати навряд чи вдасться: страви фінської кухні дуже ситні. У ресторані Будинку Різдва обід накривають у вигляді шведського столу, а отже, можна швидко поїсти і знову вирушити на прогулянку. У ресторані Kotahovi інтер’єр нагадує саамську хатину. У крижаному барі “Світу сніговиків” точно не засидишся — там навіть посуд виготовлений з льоду. А ресторан Santamus пропонує дитячі страви, впоратися з якими можна без ножа та виделки.

Підземний “Санта парк”, який знаходиться в одному кілометрі від села — це місце, де панують веселощі та відбуваються справжні чудеса. У парку всім заправляють ельфи. Тут можна набути корисних знань: освоїти каліграфію в школі ельфів, навчитися прикрашати імбирні пряники, взяти урок з виготовлення новорічних іграшок. Оскільки Санта стежить за порядком в усіх своїх володіннях, у парку він також має робочий кабінет.

У 1950 році Елеонора Рузвельт, вдова Франкліна Д. Рузвельта, побувала в цьому місці. Вона вважається першим туристом, який відвідав місце проживання Санта-Клауса. На її честь тут була побудована хатина, побачити яку можна і зараз.

У Рованіємі вас також навчать усім тонкощам успішної риболовлі. Не залишить байдужим відвідування саамського села, де вас познайомлять з їх культурою та традиціями, дадуть відчути, що таке будні кочового оленяра.

Неподалік Рованіємі знаходиться один із найпівнічніших зоопарків у світі — арктичний зоопарк Рануа. Тут представлено понад 60 видів арктичних тварин, які живуть у природних умовах.

Лише в Лапландії вам запропонують прогулянку на льодоколі арктичними водами.

У Лапландії розмір штрафу за перевищення швидкості ґрунтується на розмірі доходу порушника. Був випадок, коли мільйонера оштрафували на €116 тис.

Щороку Рованіємі проводяться перегони оленів, у яких беруть участь десятки бажаючих з усієї країни.

Джерела: duckstories, i-fakt, vokrugsveta, nordictravel, inwander, kidpassage, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram