Бiзнес
8 Листопада 2020
1 619

Змінити традиції: Як коронавірус вплине на звички покупців у період новорічного шопінгу

Люди все більше віддають перевагу онлайн-магазинам

2020 рік вніс значні корективи у звичний ритм життя в усьому світі. Складнощі зі здоров’ям та фінансові негаразди змінюють підхід покупців до новорічного сезону – багато хто планує скоротити витрати у ключових напрямках: сума покупок у магазинах, подорожі та час, витрачений на шопінг.

Попри те, що COVID-19 змінює святкові традиції, покупці все ще прагнуть підбадьорювати близьких і насолоджуватися святами вдома, про це йдеться у 35-му щорічному глобальному дослідженні ринку роздрібної торгівлі у період новорічних свят від компанії “Делойт”.

Усе більше, споживачі відмовляються від покупок в офлайн-магазинах. Так, 49% покупців зазначають, що повернуться до докарантинного шопінгу тільки після розробки вакцини від вірусу.

Крім того, фінансове становище більшості, у порівнянні з 2019 роком, бажає бути кращим. Майже кожен третій респондент зазначає, що його фінансовий стан погіршився, у порівнянні з минулим роком.

“Середній бюджет на новорічні покупки цього сезону нижчий за попередній, і багато покупців (майже усіх поколінь) шукають безконтактні варіанти покупок. Ціна, продукція та зручність залишаються головними критеріями для споживачів”, – наголошують у компанії.

До того ж спостерігається зростання святкових покупок у сфері персональної безпеки. Перехід на онлайн-покупки та безконтактну доставку стає важливим як ніколи. Фактично кількість покупців, які планують скористатися безконтактною доставкою, зросте більш ніж удвічі, у порівнянні з минулим роком.

“Інтеграція онлайн-шопінгу та безконтактної доставки, найімовірніше, матиме вирішальну роль для забезпечення бездоганного досвіду обслуговування клієнтів”, – зазначається у дослідженні.

2020-й став роком нових традицій – вираз “святкувати вдома” отримав нове значення, бо споживачі скорочують кількість своїх подорожей і планують провести святкові дні в колі близьких удома.

“Для компаній роздрібної торгівлі цей сезон пройде під настроєм невизначеності, але, як уже спостерігалося раніше, дестабілізація часто породжує інновації та можливості”, – йдеться у дослідженні.

Зазначається, що робити покупки споживачі будуть у той самий час, що і минулого року, проте період покупок у середньому значно скоротиться – до 5,9 тижня, у порівнянні з 7,4 тижня минулого року.

“Можливо, це пов’язано з перевагою шопінгу в інтернеті й тим, що зробити покупку можна не виходячи з дому. Крім того, 47% покупців не планують робити покупки у дні ключових знижок (на кшталт Чорної п’ятниці)”, – зазначають у компанії.

За словами Олександра Ямпльського, керівника групи з надання послуг компаніям роздрібної та оптової дистрибуції компанії “Делойт” в Україні, цього року уявлення про традиції значно змінюються.

“Сімейний бюджет, заощаджений для подорожей на новорічні свята, тепер буде спрямований на святкування вдома. 38% споживачів планують витратити на святкування менше цього року, у порівнянні з попередніми, через занепокоєння макроекономічною ситуацією”, – пояснив він.

І додав, ще одним цікавим спостереженням є те, що під час пандемії більше сімей заводять домашніх тварин, тому товари для улюбленців стали популярними серед покупців.

“Це означає, що роздрібні магазини мають можливість отримати прибуток від іграшок, їжі та іншої продукції для домашніх тварин”, – зазначив пан Ямпольський.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram