Бiзнес
25 Червня 2019
1 940

Наші на Kickstarter: Найвдаліші краудфандингові кампанії українських стартапів з початку року

Найбільше коштів вдалося зібрати на металеві конструктори, дерев’яні мапи та “вічні” блокноти

Фото: Depositphotos

З початку 2019 року відразу декілька молодих українських проєктів провели успішні краудфандингові збори переважно на американській платформі Kickstarter. Всі вони залучили більше коштів, ніж планувалося. Щоправда, зовсім “зелених” новачків серед них практично не було. Переважна більшість стартапів виходила на Kickstarter вдруге, а то й втретє. Investory News зібрали приклади найуспішніших краудфандерів.

Wumba

Продукт: Дерев’яні іграшки з магнітами

Мета: $15 тис.

Результат: $17,5 тис.

Українська компанія Wumba виготовляє модульні дерев’яні іграшки з магнітами для дітей від одного року. І цьогоріч вона вже вдруге спробувала свої сили на Kickstarter. Першого разу, у 2018 році, було зібрано $37,8 тис.

У 2019 році проєкт знову розпочав краудфандингову кампанію для трьох варіантів набору з п’яти іграшок, розраховуючи зібрати $15 тис. і завершив її з результатом у $17,5 тис. Цікаво, що компанія надає довічну гарантію на свою продукцію та обіцяє безкоштовно замінювати зламані елементи. Цьогорічний збір на Kickstarter завершився 5 квітня, але Wumba продовжила кампанію на платформі Indiegogo.

 

Pix

Продукт: Дитячий “розумний” рюкзак зі світлодіодною панеллю

Мета: $15 тис.

Результат: $38,8 тис. (кампанія триває)

Влітку 2019 року український виробник світлодіодних рюкзаків Pix вивів на Kicksarter дитячу версію свого продукту Pix Mini. “Дорослий” рюкзак, краудфандинг якого завершився у жовтні минулого року, мав на меті зібрати $35 тис., а у підсумку отримав $150,4 тис.

Цього року розробники дещо знизили мінімальну суму до $15 тис. Її вдалося зібрати за перших шість годин кампанії. Наразі на дитячі “розумні” рюкзаки вже пожертвували понад $38,8 тис., проте збір коштів все ще триває.

 

NIXOID Lab 

Продукт: Ламповий наручний годинник

Мета: 550 тис. єн ($5 тис. – за курсом на час написання матеріалу)

Результат: 6,1 млн єн ($56,2 тис. – за курсом на час написання матеріалу)

Першу краудфандингову кампанію український стартап, що розробляє незвичайні годинники з використанням символьних ламп, провів у вересні минулого року на платформі Kickstarter. Тоді вдалося залучити $46,7 тис., при чому значна частина бекерів (тих, хто вкладає гроші) була з Японії. На фоні такого успіху у NIXOID Lab вирішили піти до ЦА та запустити збір коштів на японському краудфандинговому ресурсі CampFire.

Стартап розраховував отримати 550 тис. єн або ж близько $5 тис. на три моделі годинників: Nixoid, Era VFD та Glower. Але лампові у всіх сенсах годинники так захопили користувачів CampFire, що кінцева сума перевищила запит в понад десять разів. У підсумку стартап отримав на свою розробку понад 6 млн єн, тобто $56,2 тис. У найближчому майбутньому NIXOID Lab планує ще раз вийти на Kickstarter вже з новими моделями годинників та продовжити налагоджувати продажі по всьому світу.

 

AGE

Продукт: Кобура для смартфона та сумка

Мета: $5 тис.

Результат: $88,9 тис.

Одеський стартап AGE вже можна вважати справжнім ветераном, що провів десяток кампаній на Kickstarter. Перший збір коштів компанія, що спеціалізується на оригінальних чохлах для смартфонів та інших дрібничок, запустила ще у 2015 році, отримавши $14,2 тис. Рекордною на сьогодні є четверта за рахунком кампанія, що завершилася у січні 2017 року з кінцевою сумою у $161,2 тис. від 1334 бекерів.

У лютому цього року команда AGE знову запустила збір коштів. Цього разу на новинки: кобуру для смартфона Phonster Z та Phonster Z Tablet. Стартап мав на меті отримати $5 тис. Ця сума назбиралася за 20 хвилин. До завершення кампанії стартап “підняв” $88,9 тис.

 

STEALTHO

Продукт: Настільний органайзер

Мета: $20 тис.

Результат: $105,3 тис.

Стартап STEALTHO минулого року підкорив Kickstarter своїми інноваційними змінними колесами для офісних стільців. Проєкт розраховував зібрати мінімум $15 тис. Та замість цього отримав майже вдесятеро більше – $138,6 тис.

У 2019 році компанія також розпочала краудфандинговий збір з офісною тематикою, вивівши настільний органайзер з портами для підключення гаджетів, підставкою для навушників, тримачем для документів і, звичайно, відсіком для канцелярських дрібничок. Необхідні $20 тис. компанія зібрала протягом першої доби. Всього ж користувачі  Kickstarter пожертвували на новинку $105,3 тис.

 

Nuka

Продукт: “Вічні” блокнот та олівець

Мета:  $20 тис.

Результат: $131 тис.

Для Nuka цьогорічна кампанія на Kickstarter була дебютною. Раніше стартап презентував свою “вічну” канцелярію в українському павільйоні на Consumer Electronics Show (CES) у Лас-Вегасі та отримав престижну нагороду RedDot за дизайн свого олівця з особливого сплаву п’яти металів. Про плани щодо краудфандингу компанія заявляла вже давно, але старт збору коштів з різних причин відкладали кілька разів.

30 квітня 2019 року Nuka нарешті вийшла на Kickstarter, зібравши необхідних $20 тис. за 21 годину. До кінця кампанії сума пожертв зросла до $131 тис. Доставка замовлень бекерам запланована на листопад цього року. А Nuka вирішили продовжити збір коштів на іншій платформі – Indiegogo.

 

Time4Machine 

Продукт: Металеві конструктори

Мета: $15 тис.

Результат: $431,2 тис.

Друга успішна Kickstarter-кампанія українського виробника Time4Machine завершилася 4 травня. Компанія розраховувала зібрати мінімум $15 тис., та натомість бекери пожертвували на ексклюзивні металеві конструктори $431,2 тис.

Попереднього разу, у 2017 році, результат краудфандингу Time4Machine був значно скромнішим – $52,9 тис. Тоді компанія виставила на Kickstarter чотири моделі. Цього ж року користувачам показали відразу дев’ять новинок: потяг, літак, кілька автомобілів, трактор, танк, годинник та холдер для бізнес-карт. Доставка конструкторів власникам запланована на серпень.

Минулого року ще один проєкт засновника Time4Machine Дениса Охріменка, картонний конструктор PAGL, теж успішно провів кампанію на Kickstarter, зібравши $16,9 тис.

 

EnjoyTheWood 

Продукт: Дерев’яні 3D-карти світу

Мета: $5 тис.

Результат: $533,5 тис.

На сьогодні кампанія EnjoyTheWood – найуспішніша серед усіх українських проєктів, що цього року зважилися на краудфандинг. Компанія виготовляє тривимірні карти-пано, які можна кріпити на стіни чи інші вертикальні поверхні.

Вперше на Kickstarter виробник вийшов весною 2018 року, зібравши на першу версію свого продукту $100 тис. Друга кампанія звершилась у грудні того ж року з результатом $56,6 тис із початковою метою у $10 тис.

А от третій вихід EnjoyTheWood з продуктом під назвою World Map 2.0 поки що рекордний для компанії. Виробник представив кілька версій своїх дерев’яних карт, у тому числі й варіант з LED-підсвіткою, а також металеві фігурки впізнаваних туристичних пам’яток чи шпильок-літачків, якими можна позначати відвідані країни. У підсумку придбати незвичайну карту вирішили понад 1,8 тис. бекерів, які сумарно пожертвували $533,5 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram