Бiзнес
18 Листопада 2020
2 514

Мільярд завдяки “короні”

Investory News дізнались, як професор технічного інституту зміг розбагатіти на створенні вакцини від COVID-19

Фото: Jakub Porzycki/NurPhoto

На сьогодні одне з найбільш актуальних питань для усього людства — подолання пандемії COVID-19 і пошук ефективних засобів захисту від вірусу.

Отже, багато компаній шукають вакцину від коронавірусу. Серед них і Moderna — американська біотехнологічна компанія, сфокусована на розробці ліків і вакцин на основі технологій роботи з матричної РНК. Заснована вона була у 2010 році Робертом Ленгером, Дерріком Россі, Кеннетом Р. Чієн, Тімоті А. Спрінгером і Нубаром Афеяном. За 2019 рік компанія отримала прибуток у $60,2 млн.

16 листопада 2020 року Moderna заявила, що розроблена ними вакцина ефективна у 94,5% випадків. Такий результат показали проміжні результати третьої фази клінічних випробувань.

Дослідження у співпраці з Національним інститутом охорони здоров’я охопило 30 тис. учасників, половина з яких отримували плацебо. В ході випробувань 95 осіб захворіли. З них тільки п’ять осіб отримали обидві дози вакцини, а іншим 90 давали плацебо. В результаті оцінювальна ефективність препарату склала 94,5%.

Якщо препарат схвалить Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, Moderna зможе поставити близько 20 млн доз до кінця 2020 року. У 2021 році компанія зможе випустити від 500 млн до 1 млрд доз вакцини.

Наступного дня акції компанії виросли на 7% та на 290% з початку року, піднявшись вище $105 за акцію. Для компанії така вартість — абсолютний максимум. З моменту виходу на біржу папери Moderna не торгувалися вище рівня $100 за штуку.

Завдяки цій події з’явився ще один мільярдер. Ним став Роберт Ленгер — професор Массачусетського технологічного інституту. Зараз його статок оцінюється у $1,1 млрд. Слід зауважити, що Ленгер не тільки вніс свій науковий вклад у Moderna та має 3%-ву частку в компанії, але й за весь час він не продав жодної її акції.

Ленгер — володар численних премій та вважається найбільш цитованим інженером в історії: у нього понад 320 тис. цитат на Google Scholar та понад 1,5 тис. опублікованих статей. Його студенти-докторанти з Langer Lab вже створюють власні біотех-фірми, такі як SQZ Biotechnologies і Frequency Therapeutics, а Ленгер в їхніх компаніях виступає інвестором і членом ради директорів.

Член Національної академії наук США та іноземний член Королівської інженерної академії наук Великої Британії.

У 2008 році він був включений у список 100 провідних інженерів-хіміків.

На фото: Роберт Ленгер/Barry Chin/The Boston Globe

У 1970 році отримав ступінь бакалавра в Корнелльському університеті. В 1974 році отримав ступінь доктора філософії з хімічної технології в Массачусетському технологічному інституті й з 1978 року там працює.

Це вже третій цього року стрибок акцій біотехкомпанії з Кембриджа, штат Массачусетс, що привів до появи нового мільярдера.

До людей з десятизначним статком раніше також увійшли генеральний директор Moderna Стефан Бансел, статок якого оцінюється у $2,7 млрд, і професор та інвестор Moderna Тімоті Спрингер, чий статок оцінюється у $1,5 млрд. Вони стали мільярдерами, коли ціна акцій компанії злетіла у квітні й травні.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram