Новини
17 Листопада 2020
817

Moderna: Реакція ринків на появу нової вакцини від COVID-19

Логістика цього препарату менш обтяжлива, аніж Pfizer

Фото: Rafael Henrique

Вакцина, розроблена біотехнологічною компанією Moderna, ефективна в 94,5% випадків. Такий результат показали проміжні результати третьої фази клінічних випробувань, повідомила сама компанія. На цій новині акції Moderna стрімко зросли.

На премаркеті (16:53 ​​за київським часом) котирування компанії виросли більш ніж на 18%, піднявшись вище $105 за акцію. Для компанії така вартість котирувань — абсолютний максимум. З моменту виходу на біржу папери Moderna не торгувалися вище рівня $100 за штуку.

За повідомленням компанії, тестування вакцини проводилося за участю 30 тис. осіб. З них коронавірусом заразилося тільки 95 випробовуваних. При цьому 90 випадків припало на групу, якій вводили плацебо. Таким чином, з тих, хто отримував вакцину, захворіло лише п’ять осіб, при цьому хвороба у всіх п’ятьох протікала в легкій формі.

Ключовою перевагою вакцини Moderna є те, що вона не вимагає зберігання при дуже низьких температурах на відміну від розробки Pfizer. Moderna очікує, що вакцину можна буде зберігати 30 днів при стандартній температурі + 2-8 °C і 60 днів при -20 °C.

На цій новині акції компанії Pfizer, яка раніше оголосила про створення ефективної на 90% потенційної вакцини, обвалилися.

Однак, справа зовсім не в майже 5% різниці в показниках. Як пише Reuters, вся проблема в тому, що розробку Pfizer потрібно зберігати й транспортувати саме в надзвичайно холодних умовах.

Аналітики JPMorgan говорять, що логістика препарату від Moderna, очевидно, менш обтяжлива. Хоча вони чекають оголошення точних вимог до зберігання обох вакцин.

Тим часом ціни на нафту еталонних марок прискорили зростання в ході торгів у понеділок на фоні новин про успіх випробувань даної вакцини.

Вартість січневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures сьогодні, у вівторок, становить $44,10 за барель, що на $1,32 вище ціни на закриття попередньої сесії.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на грудень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) становить $41,54 за барель, що на 0,48% вище за рівень попередніх торгів.

Фондові індекси США у понеділок завершили торги зростанням, при цьому Dow Jones і S & P 500 досягли нових рекордних максимумів на новинах про успіх випробувань вакцини від Moderna.

Індекс Dow Jones Industrial Average піднявся на 470,63 пункту (1,6%) і склав 29950,44 пункту. Standard & Poor’s 500 виріс на 41,76 пункту (1,16%) — до 3626,91 пункту. Nasdaq Composite додав 94,84 пункту (0,8%) і склав 11924,13 пункту.

Акції авіакомпаній, круїзних операторів, а також представників галузі розваг активно подорожчали вчора на фоні надій на швидке відновлення економіки з появою вакцини від COVID-19.

Водночас папери компаній, які вигравали від вимушеного перебування людей вдома через пандемію, подешевшали. Ціна паперів американської Zoom Video Communications Inc., що надає послуги віддаленого конференц-зв’язку, знизилася на 1,1%. Папери Netflix Inc., найбільшого у світі сервісу потокового відео за підпискою, втратили в ціні 0,8%.

Нагадаємо, підроблені результати тестів на коронавірус стають популярним товаром на чорному ринку для людей, які прагнуть подорожувати. Туристів з фальшивими документами вже виявили у Франції, Великій Британії та Бразилії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram