Новини
16 Серпня 2019
953

Криза лояльності: Все більше споживачів “зраджують” брендам

Тільки 8% споживачів вважають себе відданими прихильниками улюблених брендів

За даними нового дослідження Nielsen, наразі 42% респондентів у світі зазначають, що їм подобається пробувати нові продукти. Та практично половина з них, а саме 49% вважають кращими перевірені продукти та бренди, але “іноді готові спробувати нове”. Подібний інтерес до пошуку нових брендів пов’язаний зі зростанням рівня доходів споживачів на ринках, що розвиваються. Це знизило суб’єктивний бар’єр до придбання новинок.

У повідомленні компанії також зазначається, що частка українських покупців, які активно пробують новинки складає 27%. Проте, за словами керівника групи відділу по роботі з клієнтами Nielsen Україна Тетяни Шевченко, наразі, як ніколи, українські покупці насолоджуються розмаїттям товарів. “Так, кожен другий опитаний нами українець підтвердив, що йому доступний ширший вибір брендів, ніж 5 років тому. І це те, що швидше ріднить нас з іншими східноєвропейськими країнами”, – зазначила вона.

І додала, попри те, що український FMCG ринок вийшов з кризи, покупці за старою звичкою залишаються дуже чутливими до ціни. “Тому й не дивно, що Україна увійшла в ТОП-10 країн, для яких співвідношення ціни і якості є вирішальним при переключенні між брендами та виборі нових продуктів. Для 7 з 10 українців промо є тим фактором, який стимулює їх до “зради” своєму звичному бренду”, – розповіла пані Шевченко.

При цьому, протилежний тренд спостерігається на ринках, що розвиваються. Більшість споживачів (практично половина) у Південно-Східній Азії (50%), Латинській Америці (49%), Африці та країнах Перської затоки (42%) полюбляють новинки та сміливіше переключаються між брендами. “А от в минулому роздрібна торгівля та асортимент на цих ринках були представлені тільки двома-трьома продуктами”, – зазначається у дослідженні.

Загалом, на даний момент найбільш схильні до частого переключення між брендами жителі Південно-Східної Азії – 47% готові змінювати бренди, або пробувати новинки. “Меншу схильність демонструють жителі Африки та країн Перської затоки (45%), а також Латинської Америки (42%). Жителі Північної Америки та Європи менш готові до переключення між брендами (36% і 33% відповідно)”, – розповіли у компанії.

Як зазначив Джо Елліс, перший віце-президент з дослідження споживачів Nielsen, ризики для брендів ніколи не були такі великі, як сьогодні, коли переважна більшість споживачів відкриті до новинок. “Це пояснюється так званим Amazon-ефектом, який розширює вибір і підвищує обізнаність щодо ціни. Так, у Китаї в додатку WeChat існують цілі групи, які “полюють” за знижками, або, навіть, займаються посередництвом у вигідних покупках. У Великобританії доставка “до дверей” свіжих продуктів “noname” здійснюється за цінами, що не поступаються цінам супермаркетів. Це стосується також традиційної роздрібної торгівлі, яка намагається знайти способи збереження рентабельності у світі, де доставка додому підриває маржу”, – зазначив він.

При цьому 39% споживачів у світі зазначають, що співвідношення ціна-якість – це ключовий фактор, що впливає на їхній вибір, а також якість продукту (34%), ціна (32%) і зручність використання (31%). Тим часом, тільки 28% споживачів кажуть, що на їх вибір має вплив популярність і надійність бренду.

“Якщо ми подивимося на регіони, то співвідношення ціни-якості також є ключовим фактором у виборі бренду в Африці та країнах Перської затоки (44%), Північній Америці (38%), Латинській Америці (37%) і Європі (35%). Південно-Східна Азія – єдиний регіон, де фактор співвідношення ціни-якості не є визначальним: для 42% споживачів ключовий фактор – це висока якість, при цьому на вибір 40% респондентів співвідношення ціни-якості все ж має вплив”, – йдеться у дослідженні.

І додається, якщо говорити в цілому, то бажання покупців пробувати нові бренди знаходиться на підйомі. “Так, за результатами опитування, 46% споживачів готові купити новий бренд, який ніколи до цього не використовували. На розвинених ринках Північної Америки, Південно-Східної Азії та Західної Європи частка тих, хто полюбляє новинки, нижча, оскільки здивувати цей сегмент споживачів важче: покупці на цих ринках вже давно звикли до чудово організованих полиць в магазині, широкого асортименту і розмаїття цінових пропозицій”, – зазначили у Nielsen.

Раніше Investory News писали про найдорожчі бренди світу 2019 року. Так, дев’ятий рік поспіль лідером рейтингу брендів стає Apple, його оцінюють більш ніж у $200 млрд. Другий у топі – Google з оцінкою у $167,7 млрд, що на 27% більше ніж торік.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram