Новини
6 Грудня 2019
1 317

Saudi Aramco в ході IPO стала найдорожчою компанією з оцінкою в $1,7 трильйона

Компанія залучила $25,6 мільярда

Первинне публічне розміщення акцій (IPO) державного нафтового гіганта Saudi Aramco стало найбільшим в історії, однак не виправдало високу оцінку в $2 трлн, яку довго чекав наслідний принц Мухаммед бен Салман, повідомляє Reuters.

Компанія Aramco оцінила своє IPO на рівні 32 ріалів ($8,53) за акцію, що стало максимальним показовим діапазоном, та залучила $25,6 млрд і тим самим перевищила рекордну суму в $25 млрд Alibaba Group Holding Ltd у 2014 р.

В результаті нафтова компанія з Саудівської Аравії стала найдорожчою публічною компанією у світі — з оцінкою в $1,7 трлн. І вона впевнено обганяє Apple як найціннішу у світі зареєстровану фірму. Однак лістинг, очікуваний в кінці цього місяця на біржі в Ер-Ріяді, далекий від дебюту, який спочатку припускав наслідний принц.

Близько третини розміщення — $8,5 млрд — забезпечили роздрібні інвестори, для яких саудівська влада ввела спецрежим, дозволяючи купувати акції в кредит на суму до 100% власних коштів.

Дві третини забезпечили інституційні інвестори: за даними агенції, $1,5 млрд планував вкласти суверенний фонд Абу-Дабі, ще $1 млрд — союзник Ер-Ріяда Кувейт.

Великі західні інвестори відмовилися брати участь в IPO, визнавши оцінку завищеною.

Для західних покупців привабливою була б ціна на 10-12%, говорили джерела агенції. З нинішньою оцінкою Saudi Aramco її дивідендна прибутковість складе 4,4-4,7% проти 5% в Exxon Mobil and 6,4% у Shell.

Близько 4,9 млн саудівських роздрібних інвесторів купили акції нафтового гіганта, серед яких 2,3 млн віком від 31 до 45 років.

Ціноутворення відбулось у зв’язку з тим, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) готується поглибити скорочення постачання нафти, аби підтримати ціни, за умови, що вона може укласти угоду з союзниками в кінці цього тижня.

Розміщення акцій Saudi Aramco — ключовий елемент амбітного плану наслідного принца “Бачення 2030”, який передбачає диверсифікацію залежної від нафти економіки.

Ще в жовтні Saudi Aramco розраховувала продати 2% своїх акцій за $40 млрд при оцінці всієї компанії в $2 трлн, однак оцінки найбільших банків виявилися скромнішими.

Нагадаємо, міністр енергетики Оману Мохаммед аль-Румі заявив, що державна нафтова компанія країни Oman Oil Co до кінця наступного року проведе IPO 20-25% своїх акцій. Вона стане другою після Saudi Aramco державною нафтовою компанією в Перській затоці, яка подібним чином збільшує грошовий капітал з метою диверсифікації економіки та зниження залежності держбюджету від нафти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram