Новини
10 Жовтня 2019
1 104

Мега-IPO: Saudi Aramco може отримати оцінку в $2 трильйони

Компанія оголосить про вихід на біржу в кінці жовтня

Найбільша нафтовидобувна компанія у світі Saudi Aramco розмістить на біржі близько 2% акцій за $40 млрд і буде оцінена в $2 трлн під час запланованого IPO. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані з ситуацією джерела.

За інформацією видання, Saudi Aramco оголосить про вихід на біржу в кінці жовтня. У разі вищевказаного розміщення 2% акцій компанія поб’є рекорд китайської Alibaba (NYSE: BABA), якій у 2014 р. в ході IPO вдалося залучити $25 млрд.

“Aramco готова до розміщення в будь-який момент, коли акціонер прийме таке рішення. Це станеться дуже скоро”, — цитує Bloomberg заяву гендиректора компанії Аміна Нассера, яке він зробив місяць тому.

The Wall Street Journal пише, що проспект емісії арабською мовою має бути випущений 25 жовтня, англійською — двома днями пізніше. За даними газети, мова йде про розміщення 1%-2% акцій, при цьому всю компанію, ймовірно, оцінять приблизно в $1,5 трлн. У разі підтвердження лістингу акції будуть емітовані в кінці листопада або початку грудня.

Також видання повідомило, що Саудівська Аравія ніколи не планувала продавати понад 5% держкомпанії. Ті папери з цього пакета, які не вдасться розмістити на внутрішньому ринку, Saudi Aramco планує розмістити в ході IPO у два етапи: перший пройде до кінця 2019 р. на місцевій біржі, другий — у 2020 або 2021 р.

Акції будуть розміщені на внутрішньому ринку — на єдиній біржі Ер-Ріяда Tadawul, де з 2016 р. доступ до IPO відкритий для зарубіжних інвесторів.

Bloomberg також зазначає, що внутрішнє розміщення дозволить Саудівській Аравії стежити за тим, хто входить в капітал компанії. Ер-Ріяд примушує багатющі сім’ї країни стати інвесторами IPO, в тому числі тих, хто у 2017-2018 рр. виявився під арештом в рамках антикорупційної кампанії, Крім того, просувати покупку акцій Saudi Aramco будуть і серед громадян Саудівської Аравії — за допомогою національної рекламної кампанії.

Нагадаємо, державна нафтовидобувна корпорація Саудівської Аравії Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) прийняла рішення підвищити розмір базових дивідендних виплат у 2020 році до $75 млрд.

У  першому півріччі чистий прибуток компанії склав $46,9 млрд проти $53,02 млрд за аналогічний період минулого року. Загальні доходи компанії у першій половині цього року склали $163,88 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram