Новини
1 Жовтня 2019
864

Saudi Aramco наступного року збільшить дивіденди до $75 мільярдів

Саудівська нафтогазова держкомпанія виплатить на 29% більше дивідендів аніж минулого року

Державна нафтовидобувна корпорація Саудівської Аравії Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) прийняла рішення підвищити розмір базових дивідендних виплат у 2020 році до $75 млрд, повідомляє Reuters з посиланням на прес-реліз компанії.

Це на 29% перевищує виплати у 2018 році, коли компанія виплатила у вигляді дивідендів $58 млрд.

Якщо компанія в ході запланованого IPO, де планується розмістити близько 5% акцій, буде оцінена в $2 трлн, як розраховує уряд Саудівської Аравії, дивіденди будуть складати 3,75% її капіталізації.

Це непоганий показник в поточних умовах низьких процентних ставок, пише агенція, проте він нижчий, ніж у найбільших нафтовидобувних компаній світу. Наприклад, акції Royal Dutch Shell приносять інвестиційний дохід в розмірі 6,22%, папери ExxonMobil (NYSE: XOM) — 4,9%.

Також повідомляється про “прогресивну схему роялті” компанії з граничною ставкою встановленою на рівні від 15% до $70 за барель, 45% від $70 до $100 та 80% в разі підвищення ціни.

“Перерахування Aramco є центральним елементом плану кронпринца Мохаммеда бен Салмана по “потрясінню” саудівської економіки та диверсифікації від нафти. Схоже, що IPO триває, попри невизначеність щодо термінів після атаки 14 вересня на об’єкти Aramco”, — відзначає агенція.

За даними деяких джерел, Saudi Aramco може оголосити про дату IPO приблизно 20 жовтня. Розміщення може пройти у два етапи: в Саудівській Аравії в кінці 2019 року або початку 2020 року, а потім — IPO на закордонній біржі (серед можливих варіантів — Лондон, Нью-Йорк, Гонконг і Токіо).

Аналітики оцінюють ринкову вартість Saudi Aramco приблизно в $1-1,5 трлн через різні ризики, зокрема ризики нових атак на об’єкти нафтової інфраструктури Саудівської Аравії.

Як раніше писали Investory News, Saudi Aramco повідомила, що в першому півріччі 2019 р. її чистий прибуток склав $46,9 млрд проти $53,02 млрд за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, світові ціни на “чорне золото” незначно змінюються після новин з Саудівської Аравії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram