Новини
5 Грудня 2019
1 435

Нафтова компанія Oman Oil Co проведе IPO

Активи розпродуються через низькі ціни на нафту, які призвели до істотного зростання держборгу

Міністр енергетики Оману Мохаммед аль-Румі заявив, що державна нафтова компанія країни Oman Oil Co до кінця наступного року проведе IPO 20-25% своїх акцій, повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що Oman Oil Co стане другою після Saudi Aramco державною нафтовою компанією в Перській затоці, яка подібним чином збільшує грошовий капітал з метою диверсифікації економіки та зниження залежності держбюджету від нафти.

“Оман змушений продавати активи, оскільки низькі ціни на нафту призвели до істотного зростання держборгу”, – йдеться у повідомленні.

І додається, що Оман має намір інвестувати $20 млрд у нафтопереробну промисловість протягом найближчих п’яти років.

Як заявив Мохаммед аль-Румі, фінансові консультанти для угоди вже призначені, але поки він їх не назвав. “Оман також може розглянути питання щодо залучення стратегічних партнерів для інвестування в компанію, паралельно з процесом IPO”, – наголосив він.

Економіка Оману істотно залежить від торгівлі корисними копалинами – 35% ВВП країни становить нафтогазова галузь. Очікується, що до 2022 року обсяги нафтовидобутку в Омані зростуть і досягнуть позначки 1,1 млн барелів на день. Для порівняння: у 2019 році – 0,97 млн барелів на день.

Тим часом, державна нафтова компанія Saudi Aramco оголосила, що запропонує до 0,5% капіталу компанії роздрібним інвесторам у ході IPO, яке стане найбільшим у світі.

У випадку, якщо компанія продавши 1,5% акцій, отримає від $24 млрд до $25,6 млрд, її IPO не стане найбільшим у світі та не поб’є рекорд, встановлений Alibaba у 2014 році, коли китайській компанії вдалося залучити $25 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram