Новини
11 Листопада 2019
750

Saudi Aramco у ході IPO запропонує приватним інвесторам до 0,5% своїх акцій

Поки невідомо, яку кількість та за якою ціною їх буде розміщено

Фото: Reuters

Державна нафтова компанія Saudi Aramco запропонує до 0,5% капіталу компанії роздрібним інвесторам у ході IPO, яке стане найбільшим у світі. Проте наразі невідомо, скільки загалом акцій буде розміщено і за якою ціною, повідомляє Financial Times.

Видання додає, що у проспекті емісії компанії майже немає подробиць про майбутній вихід на біржу. Зокрема не уточнюється, скільки зможуть придбати інституціональні інвестори.

Зазначається, що збір заявок розпочнеться 17 листопада. “Для приватних інвесторів він триватиме до 28 листопада, а для інституціональних – до 4 грудня”, – йдеться у повідомленні. Ціну розміщення компанія пообіцяла назвати 5 грудня.

Крім того, Saudi Aramco не зможе проводити додатковий лістинг акцій протягом пів року після початку торгів на біржі. “Держава не зможе продавати акції протягом року після початку лістингу. Однак це не стосуватиметься угод з іноземними урядами або стратегічними інвесторами”, – пише видання.

І додає, що за інформацією джерел, Саудівська Аравія планує продати від 1% до 3% акцій компанії й отримати від $20 млрд до $60 млрд. “Інші співрозмовники кажуть, що принц Мухаммед знизив свої очікування щодо оцінки компанії, оскільки інвестори вважають, що її вартість становить від $1,2 трлн до $1,5 трлн”, – йдеться у повідомленні.

Загальна кількість акцій компанії становить 200 млрд. Таким чином, 0,5% акцій, які Saudi Aramco, відповідно до проспекту, запропонує роздрібним інвесторам – це 1 млрд паперів компанії. “Загалом, обсяг розміщення залежатиме від попиту інвесторів”, – пише The Wall Street Journal.

IPO Saudi Aramco має відбутися через майже чотири роки після того, як наслідний принц королівства Мухаммед ібн Салман Аль Сауд оголосив, що збирається зробити компанію публічною в рамках свого плану щодо позбавлення економіки країни залежності від нафти.

Розміщення кілька разів відкладалося, в основному, через питання щодо правдивості оцінки бізнесу Saudi Aramco у $ 2 трлн, про яку спочатку заявив принц. Однак після зміни керівництва міністерства енергетики Саудівської Аравії цього літа процес підготовки до IPO відновився.

Нагадаємо, що у жовтні Saudi Aramco відклала очікуване проведення IPO у зв’язку з вересневими атаками дронів на об’єкти інфраструктури компанії.

А вже менше, ніж через місяць, на початку листопада, компанія отримала дозвіл на проведення первинного розміщення акцій від Управління по ринку капіталу Саудівської Аравії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram