Новини
9 Серпня 2021
784

Bloomberg визнало кінець епохи дешевого газу

Зростання цін на природний газ торкнеться всі галузі світової економіки та посилить ризик інфляції

Закінчилася епоха, коли природний газ був дешевим, пише Bloomberg. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі.

Агентство визнало, що природний газ був у достатку і недорогим протягом останнього десятиліття. Однак зараз на фоні припинення постачання із США до Австралії та підвищеного попиту в Азії ціни різко злетіли — в Європі, наприклад, з травня 2020 року газове паливо подорожчало на 1000%.

Зростання цін на природний газ торкнеться зрештою всі галузі світової економіки та посилить ризик інфляції. Витрати електростанцій та нафтохімічної промисловості зростуть, а значить, споживачі отримають вищі рахунки за електроенергію та газ — користуватися пральною машиною, приготувати вечерю і прийняти гарячий душ стане набагато дорожче. Особливо сильно це вдарить по бідних країнах на кшталт Пакистану та Бангладеш — їх енергетична політика заточена під газ, який повинен був довгий час залишатися дешевим видом палива.

Однак світ не перестане залежати від цього джерела енергії. Багато країн вважатимуть за краще газ як чистіше пальне, коли відмовляться від вугілля в гонитві за скороченням викидів.

“Незалежно від того, що ви думаєте з цього приводу, газ продовжить бути перехідним до чистої енергії паливом наступні кілька десятиліть. При цьому, його ціна не впаде найближчим часом і стане ще вище в довгостроковій перспективі”, — заявив головний виконавчий директор аналітично-консалтингової компанії Macro-Advisory Кріс Віфер.

Серед факторів, що вплинули на підвищення цін на газ є одноразові — викликані коронавірусом перебої в ланцюжках постачання і відновлення економіки від наслідків пандемії. Однак експерти вважають, що, крім цього, вплинув перегляд багатьма країнами енергетичної стратегії — вони вирішили перейти на газ, щоб швидко і з мінімальними витратами почати скорочення вуглецевих викидів.

Комунальні підприємства в Європі переходять на найчистіше пальне через захмарні квоти на вуглецеві викиди, а уряди країн Південної та Південно-Східної Азії планують десятками нових газових електростанцій покрити потреби в електроенергії. Китай, наприклад, має намір залежати від газу більше, ніж будь-коли — він прагне різко відмовитися від вугільного палива.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), до 2024 року попит на природний газ зросте на 7% проти допандемійного рівня. А згідно з аналізом McKinsey & Co, щороку до 2035-го він буде популярніше на 3,5%.

Зазвичай високий попит стимулює приплив інвестицій у нові експортні потужності. Однак одним із головних чинників підвищення цін на газ стала нестача капіталу для нарощування постачання. Великі енергетичні компанії були змушені переглянути свої плани через дослідження про небезпеку газу для атмосфери. На початку року МЕА заявило, що для досягнення нульових викидів до 2050 року необхідно припинити інвестиції в газові проєкти.

Віцеголова дослідницької компанії в галузі енергетики Wood Mackenzie з Азійсько-Тихоокеанського регіону Гевін Томпсон вважає, що без нових інвестицій попит на скраплений придатний газ (СПГ) в Азії до 2035 року перевищить пропозицію на 160 млн т. Для порівняння, у 2020 році в регіон було імпортовано 250 млн т СПГ.

Нагадаємо, спотова ціна газу в Європі з постачанням 30 липня на головному хабі Європи — TTF у Нідерландах — додала 4% і вийшла на рівень $505 за тис. м³. Показник є максимальним за останні 3,5 роки — з початку березня 2018-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram