Новини
30 Липня 2021
688

Ціна на газ в Європі перевищила $500 за тисячу кубометрів

Показник максимальний за останні 3,5 роки: у 2018-му він злетів до тисячі доларів

Спотова ціна газу в Європі з постачанням у п’ятницю, 30 липня, на головному хабі Європи — TTF у Нідерландах — додала 4% і вийшла на рівень $505 за тисячу кубометрів, повідомляє Інтерфакс.

Ціни на газ у Європі чутливо реагують на ралі цін на ЗПГ (зріджений природний газ) в Азії. “Найближчий (вересневий) ф’ючерс з азійського спотового індексу Platts JKM досяг у четвер, 9 липня, $544 після $539 за день до того, і це обіцяє ринкам новий імпульс для зростання”,— зазначає видання.

Найдорожчий контракт майбутньої зими — на лютий 2022 року стоїть вже $613. Індекс JKM показує спотову ринкову вартість партій ЗПГ, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю й Тайваню.

Європі, залежно від зростання ціни в Азії, дістається все менше постачань ЗПГ. Надходження регазифіцированого зрідженого природного газу з терміналів Європи до газотранспортної системи в липні 2021 рік знижується на 23% проти липня 2020-го й на 30% проти липня докризового 2019 року.

Падіння постачань щодо попереднього місяця, до червня 2021 року, становить помітні 13%. Також падає рівень запасів ЗПГ у резервуарах приймальних терміналів ЄС — середній рівень за останні 7 днів вже на 19% нижче, ніж за перший тиждень місяця.

Трохи більше ніж рік тому — у травні 2020 року — під час дна падіння попиту через коронавірусні локдауни ціна на TTF опускалася до історичного мінімуму у €3 за тисячу кВт·год, або $34 за тисячу кубів. Наприкінці серпня минулого року вона подолала планку у $100 за тисячу кубів (за оцінками, це ціна беззбитковості постачань російського газу до Європи), а у грудні — у понад $200. Штурм позначки у $300 відбувся у травні 2021 року, наприкінці червня ціна перевалила за $400 за тисячу куб.м.

Досягнутий наразі показник є максимальним за останні 3,5 роки — з початку березня 2018-го. Тоді в Європі бушував легендарний холодний фронт “Звір зі Сходу” (The Beast from The East), і ціна злітала до тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Про те, чи стане водень потенційною альтернативою газу та нафти, можна прочитати в матеріалі Investory News за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram