Соцмережі
26 Липня 2019
623

Андрій Герус: 41% українського ринку дизпалива під загрозою

Компанія Wexler припиняє поставки дизпалива

Сьогодні прочитав публічну заяву компанії Wexler, яка поставляє в Україну дизель від російської держкомпанії Роснєфть, що вони призупиняють поставки дизелю в Україну через відповідний трубопровід. Ці компанії Роснєфть-Wexler контролюють понад 41% українського ринку дизелю.

Компанія вже вдруге публічно через фейсбук оголошує про свої комерційні плани, що теж є нетиповим для трейдингу. Мабуть, хотіли, щоб всі почули. Почули.

Враховуючи, що раніше компанія вже публічно заявляла, що поставлятиме дизель, але підніме ціни, то бачимо певну нестабільність такої публічної позиції. Імовірно, підняти ціни не вдалося. Це звичайно, вибір компанії, чи поставляти дизель. Але краще би було, якби бізнесмени, які одночасно є і активними політиками, не намагалися створювати публічний тиск, не намагалися дестабілізувати ситуацію на ринку, не намагалися уникнути сплати податків (мита) до державного бюджету.

Якщо вже трубопровід був виведений сумнівним способом із державної власності, то варто хоча би заплатити податок державі Україна. Адже деякі політики-бізнесмени ще недавно так палко заявляли про турботу за український народ. А от платити податки в бюджет того ж українського народу чомусь не хочеться.

До такого сценарію припинення поставок ми також готові. На сьогодні деякі мережі АЗС та крупні споживачі вже законтрактували танкери із дизпаливом, які прямують в українські порти.

У понеділок о 10 ранку в Міністерстві інфраструктури буде нарада, щоб ми мали скоординовану та ефективно працюючу логістику портів та залізниці, щоб не виникало вузьких місць. Саме імпорт із альтернативних джерел буде заміщати ці трубопровідні поставки, буде відбуватися диверсифікація (на сьогодні українські НПЗ не можуть виробляти суттєво більше дизелю).

Ніякого дефіциту не буде, цінової нестабільності не буде, незалежно від нових фейсбук-повідомлень компанії Wexler. Чим довше бенефіціари трубопровідних поставок будуть уникати сплату податку в український бюджет, тим більшу частку ринку вони втратять, бо відповідний ресурс буде заміщений іншими поставками. Опція працювати та платити податки державі Україна, робити нашу державу багатшою та сильнішою залишається відкритою. Опція спробувати позловживати монопольним становищем, сподіваюся, буде досліджена Антимонопольним комітетом України.

Чи є монопольне становище, яке визначається, як частка ринку понад 35%

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram