Новини
5 Січня 2022
682

Казахстанські акції та бонди впали через протести

Національна валюта також дешевшає

Курс національної валюти Казахстану на фоні масових протестів через запровадження надзвичайного стану в кількох регіонах країни знижується до євро на 0,39%, до 492,625 тенге за €1, а до долара — на 0,14%, до 435,45 казахстанського тенге.

Акції Фінтех-компанії та маркетплейсу з Казахстану Kaspi.kz станом на 13:30 за київським часом подешевшали на 7,4%, до 48 384 тенге на Казахстанській фондовій біржі. На Лондонській фондовій біржі котирування GDR також впали на 7,12% — до €109,6 за папір.

Котирування найбільшого у світі виробника урану Kazatomprom з Казахстану впали на 9,85% на 14:30. Про це свідчать дані торгів. На біржі Казахстану Казатомпром втратила 6,96% капіталізації, її акції подешевшали до 15715 тенге за штуку. Деякі працівники дочірньої компанії “МАЕК-Казатомпром” оголосили страйк і приєдналися до мітингувальників. Але підприємство працює у штатному режимі, повідомили представники компанії. Котирування біржового фонду на уран Global X Uranium ETF у Нью-Йорку зростають на 1,78%, до $24,6.

Протести також вдарили по котируванню оператора стільникового зв’язку в Казахстані Kcell (-3,62%), Народного банку (-3,27%), підприємства з виробництва кондитерських виробів “Баян Сулу” (-2,83) та оператора магістрального нафтопроводу “КазТрансОйл” (-2,65%). Про це свідчать дані торгів Казахстанської фондової біржі.

Котирування почали падати на фоні масових протестів у Казахстані, які розпочалися після підвищення цін на скраплений газ. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звинуватив у протестах уряд, включаючи Міністерство енергетики, а також компанії “Казмунайгаз” та “Казахгаз”.

Уряд країни пішов у відставку. Токаєв доручив запровадити на пів року в республіці державне регулювання цін на скраплений газ, бензин і дизель до рівня кінця 2021 року.

Тим часом, за словами  глава INES, асоціації німецьких операторів систем зберігання газу та водню Себастьяна Блешке, Європі загрожує серйозний дефіцит газу у 2022 році. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram