Новини
1 Липня 2022
622

Андрій Герус: Україна має достатньо електроенергії для експорту до Європи

Інтеграція ринків дасть Україні гарантію для безперебійного постачання електроенергії у разі потреби

Через значний профіцит Україна має достатньо електроенергії, щоб експортувати її до Європи та нарощувати обсяги цього процесу.

Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус під час інформаційного телемарафону.

“Споживання у нас у країні впало десь на 30-40%, і на сьогодні в Україні існує профіцит електричної енергії. І в липні буде профіцит, і в серпні, і у вересні. Власне в періоди профіцитів ми експортуватимемо цю електроенергію у європейські країни. На сьогодні ми маємо вільну енергію, яку ми можемо продавати до Європи”, — сказав він.

Разом з тим, Герус зазначив, що відкриття експорту в 100 МВт електроенергії до Європи, який розпочався з Румунії, — це лише перший крок.

“Є плани, щоб з 1 серпня наростити обсяги експорту, а далі, з 1 вересня, збільшити їх ще. Тобто щоб відбулася повна інтеграція українського енергетичного ринку та європейського”, – зазначив голова енергокомітету.

Водночас він зазначив, що інтеграція ринків означає також можливість України за необхідності імпортувати електроенергію з Європи, наприклад, під час опалювального сезону.

“Якщо взимку буде якась складна ситуація або справді якусь окрему електростанцію буде обстріляно, то у нас є резервний варіант — електроенергія з Європи, яка допоможе нам у якийсь складний час”, — пояснив Герус.

Як заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, українська енергосистема може експортувати майже в 17 разів більше електроенергії, ніж передбачено обмеженим обсягом 100 МВт зараз.

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E із 16 березня. Наприкінці березня розпочався експорт електроенергії з України до Польщі, а у травні – до Молдови.

З 30 червня 2022 року Україна розпочала комерційний експорт електроенергії до ЄС. На першому етапі пропускна спроможність експорту та імпорту буде обмежена обсягом до 100 МВт тільки у напрямку Румунії та розподілятиметься на добових аукціонах.

Нагадаємо, що Канада може експортувати нафту й газ до Європи. Наразі йдуть переговори, яким чином можна було б експортувати зі східного узбережжя країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram